Хора от Северозапада протестираха за магистрала Видин-София

Хора от Северозапада протестираха за магистрала Видин-София

Граждански протест блокира в събота международния път Е-79 на входа на Видин.

Организаторите от гражданско обединение "Еднинни за промяна" настояват за изграждане на магистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан.

Протестиращите граждани от Видин и Берковица искат до седмица правителството да вземе решение за начало на процедурите, в противен случай ще настояват да спре преминаването на тежкотоварни автомобили по “Дунав мост-2“.

Трафикът по Е79 до ”Дунав мост 2” е кошмарен заради преминаващите много тежкотоварни автомобили. Катастрофите са чести и често рушат имотите на хората в района.

Трафикът минава и през населени места, където често пътят е тесен, с остри завои и стръмни наклони. При обилни снеговалежи и заледявания движението се ограничава.

Протестиращите оставиха автомобилите си на входа на Видин и шествие потегли към бензиностанция на международния път, където ще спрат, за да обявят исканията си.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов заяви по-рано, че четирилентов път между София-Видин ще има. По думите му през тази година трябва да приключат процедурите и определени изпълнителите. Вече е възложено и предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите в Северозападна България към столицата.

Строителството ще се осъществява на етапи, като първите изградени отсечки ще са Видин – Ружинци и Мездра – Ботевград.

Що се отнася до тунела под Петрохан – в ход са предпроектни проучвания.

Споделяне

Още по темата

Още от България