Хора от властта ще бъдат съдени не показно заради ЕС и не с оглед политически интереси

Хора от властта ще бъдат съдени не показно заради ЕС и не с оглед политически интереси

Посланикът на САЩ в България Джон Байърли прогнозира, че хора от властта в България ще бъдат хвърлени в затвора. Това стана по време на срещата му в понеделник със съдиите от най-голямото съдилище в страната - Софийски районен съд и ръководството на Върховния касационен съд.

“Без съмнение, че ще има някои хора от властта, които ще бъдат обвинени, съдени и изпратени в затвора, но не за да бъдат обслужени политически интереси, не да се окачат няколко скалпа пред САЩ и ЕС, а за да бъдат убедени хората, че ще има нулева толерантност към престъпността”, каза Байърли по време на речта си пред магистратите.

Думите на посланика може да се приемат по-скоро като пожелание, отколкото като констатация на съществуващите нагласи у нас, тъй като от начина на действие на ръководството на МВР остава впечатлението, че всички акции се предприемат или за да се рапортува пред ЕС или за да се уреждат политически сметки, а най-често и двете.

Джон Байърли заяви, че реформата в българската съдебна система е важна за САЩ по три причини – за да се гарантира справедливост за чуждестранния бизнес, да се изпълнят изисквания на Европейския съюз и заради борбата с трафика и трансграничната престъпност. Той подчерта, че приемането ни в ЕС зависи именно от реформите в съдебната система.

По думите Байърли САЩ вярват, че България ще стане модел за подражание да се управлява от върховенството на закона, но попита риторично дали и самите български съдии, от които зависи това, вярват в същото.

“Корупцията подкопава общественото доверие към цялата система. Ние имаме различна съдебна система от вашата, но общото между всички съдебни системи е неотклонното следване на принципите на общественото добро, което да доминира над частния интерес”, обясни Байърли.

Той заяви, че и в САЩ има корупция и престъпност и даде от последния месец, когато конгресмен от Калифорния е получил 10-годишна затвор заради приет подкуп. По подобен начин съдия от Луизиана е получил 51 месеца затвор и глоба от 50 хиляди долара за това, че е взел 5 хиляди долара на ръка.

“Гордея се със системата ни, в която съществува принципът на отговорност”, коментира още Байърли и допълни, че при срещите си с младите съдии в България е видял желание за поемане на по-голяма отговорност при взимане на решения, както и осигуряване на прозрачност при работата на съдебната система.

Съдиите от Софийски районен съд (СРС) използваха присъствието на Байърли, за да се оплачат от условията на работа. СРС е известен като най-големия и натоварен съд в страната. Годишно на всеки един съдия в колегия се падат по около 500 дела.

Председателят на СРС Иван Колев заяви, че съдиите работят при “ужасни” условия като в стая от съда се настанявали по 4-ма магистрати. Поради липсата на пространство и достатъчно съдебни зали Колев прогнозира, че СРС няма да може да спази съкратените процедурни срокове, предвидени от новия Наказателно-процесуален кодекс.

Съдия Десислава Джарова, която предварително е била упълномощена от колегите да произнесе слово, се оплака пред Байърли, заради кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Колегията от СРС изпрати специално протестно писмо до ВСС заради назначенията, но тя така и не бе разгледана официално.

“Така се прие, че всичко е наред, но всички им беше ясно, че нищо не е наред”, заяви Джарова. След нея думата взе председателят на ВКС Иван Григоров и заяви, че подкрепя всичко, което тя е казала.

Байърли пропусна да коментира скандала с връзкарските назначения, макар че този въпрос е повдиган нееднократно и от САЩ, и от ЕС. Посланикът обаче отбеляза, че и някои магистрати в Ню Йорк работят при лоши условия.

Съдия Екатерина Енчева защити съдиите, като според нея голяма част от тях са честни, работливи и неподкупни.

Посланикът на САЩ попита дали съдиите от СРС вярват, че ако се запазят тези тенденции на развитие в България, то след 5 години съдебната система ще е по-добра. Тук съдиите се разделиха в отговорите като някои прогнозираха подобрение заради навлизащите млади хора в система, а други бяха песимисти заради лошата и постоянно променяща се нормативна база в страната.

Споделяне

Още от България