Хора паднаха на колене на пътя в подкрепа на ски строежите

Снимка: БГНЕС

Втори протест срещу наложеното от президента вето върху лесните ски строежи и контра на исканията на еколози за поправки във върнатите промени в Закона за горите блокира отново международния път Е-79 в понеделник- Този път движението на автомобили бе спряно в района на дупнишкото село Пиперово, докато в неделя блокадата бе край Симитли.

Около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути пътя с искания правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини. Това би обрекло хората там на безработица и мизерия, твърдят протестиращите.

Блокадата им завърши с падане на колене на пътното платно.

В първите редици на протестиращите имаше и много деца, а оркестър от Сапарева баня създаваше настроение на демонстрантите.

Те повториха тезата и на вчерашния протест, че планинските общини са подложени на екологичен рекет.

"Не искаме да протестираме, но ще отговорим на предизвикателствата, които ни предлагат по същия начин. В България имаме изключителни природни дадености, а живеем в мизерия", заяви пред протестиращите кметът на курортната община Сапарева баня Сашо Иванов.

Той се закани протестите да продължат, докато не се реализират одобрените от парламента промени в Закона за горите. Следващият контрамитинг е насрочен за сряда в София.

"Промените, предложени от правителството и приети от Народно събрание, бяха една светлина в тунела. След 9 години чакане, това е първата решителна крачка от страна на държавата. Дано държавата да не се огъне от този екологичен рекет, извършван върху държавните институции. За нас не е нормално една шепа хора, получаващи милиони евро от външни организации, да манипулират общественото мнение в страната", каза Иванов.

Протестиращите призоваха политическите сили да не ползват ситуацията да трупат дивиденти за предстоящите избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?