Хора с увреждания протестираха в клетки и подариха бастуни на властта

Хора с увреждания излязоха в петък на протест пред парламента срещу държавната политика спрямо тях. Протестът им съвпадна с Европейският ден на хората с увреждания и премина под мотото "Кой ни държи в клетка". Някои от протестиращите бяха заградени в клетки от мрежа.

Според демонстрантите организациите, които получават субсидии за интегриране на хората с увреждания, злоупотребяват с публични пари за лична изгода и това става на гърба на една от най-уязвимите групи от обществото.

Основните критики на протестиращите са срещу работата на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Изследване на Института за модерна политика показва, че има злоупотреби със средства и недобре свършена работа от 2005 година насам. Ива Алексиева от института коментира, че през последните 7 години се говори за осигуряване на достъпна среда на хората с увреждания, но такава дори в столицата все още няма.

От Центъра за независим живот, който организира протеста, започнаха и кампания под наслов "Системата куца". В рамките на тази кампания хората с увреждания са подарили бастуни на социалния министър Тотю Младенов, на здравния Десислава Атанасова, както и на заместник-кмета по социалната дейност на Столична община Албена Атанасова.

Споделяне

Още от България