Хора с увреждания се оплакаха, че с реформата в ТЕЛК им се отнемат права

Хора с увреждания се оплакаха, че с реформата в ТЕЛК им се отнемат права

Представители на 19 организации на хора с увреждания изразяват в протестна декларация, адресирана до министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, тревогата си от подготвяните промени в експертизите за работоспособността. Организациите изрязяват несъгласието си с това, че не са били включени в процеса по изготвянето на промените.

С предложените "Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността" се прави поредния опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания, в зависимост от финансовите възможности на НОИ, се казва в декларацията. "Голямото бързане буди основателна тревога, че се цели само отнемане на права, а не комплексното решаване на проблема за социалното включване на хората с увреждания", е друга критика към промените в експертизата на работоспособността, чието изготвяне отне повече от година.

В декларацията се поставят въпроси, на които хората с увреждания настояват да получат отговор - как ще се извършва медицинската експертиза за определяне на вида и степента на увреждането и по какъв начин ще се ограничат корупционните практики. Настоява се комисията по експертизата в НОИ да се произнася единствено за правото на получаване на пенсия, както и ясно да бъдат определени понятията "временна" и "трайна" неработоспособност.

"От документите, които трябва да бъдат представени пред Комисията за експертиза на работоспособността, смятаме, че основният стремеж на предложената концепция е да бъдат отнемани права на вече работещи хора с придобити увреждания, което считаме за силно демотивиращо", допълват от организациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?