Хора с високи доходи злоупотребяват с използването на служебни адвокати

Собственици на имоти и фирми злоупотребяват, като се възползват от възможността да им се назначат служебни адвокати, съобщи в петък председателят на Софийската адвокатска колегия Петър Китанов на форум, посветен на проблемите на правната помощ.

Той разказа, че в много случаи се подават фалшиви декларации за служебни адвокати пред съда, прокуратурата или полицията. Адвокат Китанов настоя за създаването на орган, който да контролира този тип измама. Юристът посочи за пример европейски държави, в които кандидатстващи за правна помощ представят документи за имотното си състояние.

Китанов се натъкнал на случай, в който човек с няколко имота и фирма декларира, че се издържа от пенсията на майка си и има само 1/4 част от малък апартамент. "Хонорарите на служебните защитници са обидно ниски. Трябва да се промени мисленето, че Законът за правната помощ е социален закон - т.е. за гражданите", обясни адвокатът.

Омбудсманът Константин Пенчев смята, че ако такъв контролен орган има, то той трябва да е към Националното бюро за правна помощ.

Според него Законът за правната помощ трябва да разшири кръга на хората, които имат право на служебен адвокат. "Трябва да има правни клиники във всички по-големи градове в страната, където хората да могат да получат консултация как да напишат дори една молба за социални помощи", каза общественият защитник.

Според Веселина Георгиева от бюрото за правна помощ е възможно да се помисли за създаване на орган, който да контролира на кого и как се дава правна помощ.

"В повечето случаи няма време за проверка на социалния статус на лицата. От адвокати станало ясно, че има много случаи, в които лицата не са социално слаби, но все пак им се предоставя правна помощ. Трябва по-детайлно да с проверява как се отпуска правна помощ. Има възможност обаче при промяна в статуса на лицето да се налага то да възстанови на държавата вече платените разходи за служебна защита", каза Георгиева.

Тя призна, че проблемът с изплащането на хонорарите на служебните адвокати вече е преодолян.

Споделяне

Още от България