Хора със спестявания започнаха да купуват земя на изплащане

Те се третата най-сериозна група купувачи на пазара в момента, отчете "Агрион"

Хора със спестявания започнаха да купуват земя на изплащане

Хора с натрупани спестявания, които заради икономическото оживление и ниските лихви по депозитите търсят алтернатива за инвестиции, започват да купуват земеделска земя, за да раздвижат парите си. Тези купувачи се оформят като третата най-сериозна група играчи на пазара на ниви, става ясно от данните на дружеството за управление на поземлени активи "Агрион", която пусна на пазара нови поземлени активи с възможност за безлихвено разсрочено плащане.

От началото на годината фирмата е обработила над 3000 заявки за покупки земя. Най-висок засега е интересът към Североизточния регион, сочат още техните данни.

Основни кандидати за парцелите са фермери и арендатори, които искат дългосрочно да си намалят разходите за рента или да окрупнят земята си със съседни имоти. В последните месеци към пазара на земеделска земя има интерес от страна на хора, която я приемат като инвестиционен актив без сериозни намерения да се занимават активно със земеделие. Според експерти в бранша една трета от сделките със земеделска земя са осъществени именно от физически лица, което ги поставя като третата най-голяма група фондовете и арендаторите. Купуват се парцели като се разчитат на земята като дългосрочна инвестиция.

Спадът на лихвите по депозитите е изиграл ключова роля за раздвижване на инвестиционните им настроения в тази посока. Простата сметка показва, че ако сега купят подобен актив, инвестират в неговото облагородяване, в дългосрочен план си гарантират стабилна доходност, над тази на банковите депозити. Освен това пазарът на земеделски активи е доста по-устойчив на икономически катаклизми, отколкото например недвижимите имоти, които се характеризират както с огромни ръстове, така и с огромно спадове.

"Агрион" припомня, че пусна на пазара оферти за безлихвено разсрочено плащане за 3 години напред. При инвестициите в други недвижими активи разсроченото плащане се предлага при покупки "на зелено”, където купувачът не е сигурен какво купува, а нивите могат да се видят и оценят по всяко време. Арендаторите също се активизираха за покупко-продажбите. Още повече, че за някои от тях е по-изгодно да купят ниви за работа, отколкото да ги наемат.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?