Хора със странни прякори от митниците въртят измами за милиони

"До нас достига информация, че продължават митническите измами, особено в предизборния и следизборен период, с акцизни стоки – алкохол, цигари и горива, чрез изградената през годините пирамидална структура за събиране на пари от контрабанда в Агенция "Митници" с участието на част от ръководството, отговорни за митническите режими и процедури и акцизната политика на същата институция." Това посочва в открито писмо до медиите "Българска Легия Антимафия" – организация, която през годините периодично е сигнализирала публично за нередности и злоупотреби, най-вече в системата на митниците.

Новото послание е отправено до новите управляващи, които да вземат съответни мерки в Министерството на финансите, НАП и митниците.

Посочва се, че независимо от смяната на шефа на НАП преди пет месеца, измамите с източване на ДДС и фалшиви обороти на фирми за десетки милиони нито са ограничени, нито са спрени. "Тези измами по наши груби данни възлизат на около 3 млн. лева на месец и в тях са включени, както неформални групи, като Бандата на “Люлинските цигани” наброяваща повече от 100 човека, така и данъчни служители от ТДД на територията на София", се посочва в писмото.

Според легията все още няма никаква координация между приходната агенция и митниците, което е довело до митнически измами със стоки от вътрешнообщностни сделки и несъбиране на ДДС за републиканския бюджет над 300 млн. лева само за 2008 г.

Посочва се още, че висши служители от митниците покровителстват и пряко участват в трансгранични канали за контрабанда от държавите на ОНД през България и Гърция за Западноевропейски държави и по-специално Великобритания. "Начело на тази организация, по наши данни, стои човек с прякор Маслинката. Последният е в пряк контакт с високопоставени служители от агенция "Митници", отговарящи за митническите режими и процедури и акцизната политика."

"Хора като Русата Мила, Васил Лазаров, Иван Дебелия", "продължават да прикриват незаконни и фиктивни сделки с меса, черна техника, пране на пари и трафик на наркотици, извършвани от бивши структури на ВИС-2", се твърди в писмото.

Според легията МВР и прокуратурата "подават непълна и манипулирана информация за една от най-големите измами с меса в ЕС и с това подвеждат европейските институции и ОЛАФ".

От началото на годината не са възстановени или пък са възстановени неправомерно суми от бандероли с изтекъл срок, възлизащи на около 120 млн. лева на търговци на цигари.

"Очакваме с надежда, че новите управляващи ще имат по-различно отношение към наболелите проблеми и няма само да се оправдават за неудачите с наследството на предишното правителство, което несъмнено е тежко", казват в заключение от "Българска Легия Антимафия".

В писмото, което е подписано от говорителя на легията Петър Якимов, не се привеждат доказателства за изброените твърдения за нарушения и злоупотреби.

Оттук нататък тежките проблеми с финансите на страната, с приходната агенция и митниците ще са отговорност на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес