Хора в неравностойно положение протестираха в София

Протест на хората в неравностойно положение, снимка БГНЕС

Хора в неравностойно положение излязоха в събота на пореден протест в София с искане за по-достъпна градска среда и държавна подкрепа за достоен живот, предаде БНР. Пред сградата на президентството хората се оплакаха, че градската среда е изключително враждебна към тях.

"Недостъпността е един от основните фактори, които пречат на хората с увреждания да живеят пълноценно, достойно. Стигна ли до бордюр, край. Взимам 200 лева пенсия и 50-те лева интеграционните, които ми се полагат. Обикновено хората взимат 30. Знаете ли колко много деца не ходят на училище, защото училищата не са достъпни, защото средата в училище не е свикнала с деца с увреждания и е враждебна", коментираха протестиращите, цитирани от БНР.

Според тях средствата за хората с увреждания се харчат неефективно.

В петък социалният министър Бисер Петков коментира, че се работи за осигуряването на устойчиво финансиране от държавния бюджет на услугите личен и социален асистент и домашен помощник. Тези услуги в момента се финансират основно от европейските средства, но малка част се поема и от държавния бюджет. Проблемът е , че финансирането не стига за всички, които имат нужда.

“До следващата година европейските пари ще свършат и хиляди хора могат да останат без лични асистенти, ако бюджетът не поеме разходите за тях. Към момента услугите в домашна среда се ползват от над 26 000 възрастни и хора с увреждания. Осигуряването на устойчивост на тяхното финансиране е част от изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа", обясни Петков, без да посочи необходимата сума за това.

Споделяне

Още от България