Иван Костов:

Хора в СДС, обвързани с управлението на ГЕРБ, провалиха Синята коалиция

След много компромиси ДСБ се връща към изконната програма и изконните си ценности

Хора в СДС, обвързани с управлението на ГЕРБ, провалиха Синята коалиция

Истинската политическа причина за разпадането на Синята коалиция е, че хората в СДС, които са се обвързали тясно с управлението на ГЕРБ, не приемат СДС и ДСБ да формират Синята коалиция, като алтернатива на популисткото управление на Бойко Борисов. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него "отвътре очевидно има хора, които не споделят политическия курс, който е следван от Синята коалиция досега ... и са станали проводник на влиянието на ГЕРБ върху СДС”.

Пред Дарик радио Костов свърза станалото в Синята коалиция и с подетата от ДСБ атака срещу монополите, злоупотребяващи с господстващото си положение на пазара.

"Ние атакувахме много остро някои от ключовите монополи, които поискаха през организацията КРИБ среща с нас. На тази среща присъстваха Валентин Златев, Огнян Донев. Беше направен опит да бъдем принудени да се откажем от тази линия на поведение, говоря за ДСБ, чуха се заплахи и сега два месеца по-късно има и реализация на тези заплахи... Втората причина (за разпадането на Синята коалици – бел. ред.) е, че част от хората са под силното влияние, да не казвам под паричното влияние, защото и това се подозира, на фирми с господстващо положение, които са ги обвързали по някакъв начин. То много лесно може да бъде проследено между другото, като се вижда откъде идват най-яростните говорители на тази теза. Идват от Бургас, идват от София, където са "Лукойл” и където е "Софарма””, обясни Костов.

Той изрази несъгласия с появили се коментари, чеСинята коалиция вече няма обозрима цел освен оцеляването и на СДС, и на ДСБ.

"Всъщност истината е, че сините избиратели имат искания към политиците, а не мечти. Първо, сините искат премиер, който решава техните проблеми, а не на волейбола. Искат да се спре полицейското насилие. Искат сигурност за своите права и собственост. Искат битовата престъпност да не ги лишава от възможността да приберат отгледаната от тях реколта. Искат законът да е един за всички. Искат монополистите да не унищожават техните работни места и да не изпразват семейните им бюджети. Искат достойно място на България в Европа или поне на Балканите, а не да съперничим с Албания, че не сме най-бедната балканска страна. Искат доходите им да нарастват три пъти, както беше по време на тяхното синьо управление, а не да бъдат замразени и да се обезценяват от инфлацията. Искат уважение като граждани, защото не са нито публика, нито клакьори на пошъл спектакъл. Това са сините хора”, каза Иван Костов.

"Десният не е ляв, за да мечтае. Десният иска. Десният иска, защото се опира на себе си. Той иска предпоставки, за да може да реализира своите възможности, своите качества, своя професионализъм на работното си място и т.н”, добави лидерът на ДСБ.

Той каза, че процесите на разцепление в СДС са много стари, и припомни как след смяната на Пламен Юруков като председател на партията бе възпрепятствана регистрацията на СДС за евроизборите и парламентарните избори през 2009 г. Тогава от ДСБ силно силно са подкрепили СДС,което е дало възможност да се реши проблемът с регистрацията и партията да има свой евродепутат. "Т.е. ние направихме решителни крачки да ги извадим от тази конфронтация, в която те бяха затънали, самите те. Тази конфронтация обаче не беше решена”, продължи Костов.

"Напротив, тези хора взеха връх. Както се вижда, тяхната сила с времето има свойството да нараства. И обстоятелството, че ние сме излезли от СДС (създателите на ДСБ – бел. ред.), беше най-важният фактор, за да се позволи на СДС да участва в евроизборите и в изборите за парламент сега. Същото това обстоятелство, че ние сме вън от техните проблеми, от техните тежки противоречия, от тази тежка конфронтация, ще позволи да има някой, който да брани ето тези неща, които искат сините избиратели”, каза Костов.

Своето и на другите създатели на ДСБ напускане на СДС той Определи като "защита на самоличност, защита на ценности”.

"Десният избирател, който не е избирал досега Бойко Борисов, иска ето тези неща, които аз прочетох преди малко.Аз казвам, че ние в името на тези искания сме готови да искаме тяхното доверие и да заявим, че ще направим всичко, което е по силите ни да го защитим. Ние няма да сме, както ме питаха в едно интервю, балансьор в българската политика, защото ние сме автентична десница, ние не сме десница, за да балансираме между дясното и лявото. С нас се балансира, нашата тежест, която произтича от такива органични, естествени, иманентни, вътрешни, присъщи на обществото искания, а тя не може да бъде нито балансьор, нито да бъде фактор за коалиране”, заяви лидерът на ДСБ.

Той определи скъсването на Синята коалиция от страна на хората, които винаги сая саботирали,като облекчение. "Истинското усещане е връщане на духа на ДСБ. Отново силна съпричастност към политическите ни въпроси, и то към хора, които се бяха оттеглили, желание да се влезе в партията и най-вече това е връщане към изконната програма, към изконните ценности, към това, което ни прави това, което бяхме при своето учредяване”, заяви Иван Костов и добави, че ДСБ са направили  "много компромиси”.

Като пример той посочи подкрепата за Румен Христов като кандидат за президент на последните избори, за която партията не била послушана и последвана от своите привърженици и от "най-близките ни около нас, даже в семействата”. Този компромис Костов определи като грешка.

"В този смисъл тези, които сега спряха Синята коалиция, винаги са били нещо като топузи на краката ни, които са ни пречили да се движим напред. Така че облекчението е естествено”, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?