Хорът срещу легализирането на проституцията пак се обади

Хорът срещу легализирането на проституцията пак се обади

В България повече натежават принципите проституцията да не се легализира. Въпросът с легализирането или криминализирането на проституцията има различни значения - морално, икономическо, юридическо, и връзката с гражданското чувство за морал, чест и дълг по отношение на лицата, свързани с проституцията. Думите са на зам.-главния прокурор Христо Манчев, който във вторник говори на кръгла маса  "За и против легализирането на проституцията в България в контекста на трафика на хора - гледни точки и добри практики". Форумът е организиран от Националната комисия за борба с трафика на хора към МС.

С обявяването си срещу легализирането на най-древната професия Манчев официално се включи в хора на МВР, който от няколко месеца е на този рефрен. През февруари тази година МВР и Националният борд по туризма (НБТ) обявиха, че започват работа по закон за проституцията. Предвиждаше се проектът да е готов за няколко месеца. Идеята бе да има контрол върху проституцията, “жриците” де се приберат от улицата и държавата да събира пари от този вид дейност.

Тогава зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков, който бе в работната група по изготвянето на проекта, обяви, че има съпротива от сводниците срещу прокарването на такъв закон. Той прогнозира, че след приемането му криминогенната обстановка ще се успокои, а самите сводници ще изчезнат.

През октомври обаче изненадващо вътрешният министър Румен Петков в компанията на главния прокурор Борис Велчев се обяви против легализирането на проституцията. “Ние имаме две възможности - да кажем, че продажбата на плът е бизнес, или да кажем, че е престъпление. Трябва съвършено ясно да кажем, че продажбата на плът е престъпление", обяви тогава Петков.

С отказа си за легализиране на проституцията държавата официално насърчава финансирането на престъпния свят, който черпи огромни капитали от този вид дейност. Все пак от МВР правят всичко възможно, за да демонстрират “безкомпромисност” спрямо сводниците и трафикантите на хора.

“Мисля, че държавата може да мине и без тези пари”, подкрепи тогава Борис Велчев променената позиция на МВР.

Сега Христо Манчев обяви, че един от основните въпроси е как точно да се реши въпросът с проституцията, за да може да се преодолее връзката с престъпността, която е именно трафикът на хора.

Проучвания сочат, че проституцията и трафикът на хора заемат трето-четвърто място сред видовете организирана престъпност, които носят големи доходи.

По думите на Манчев през последните 4-5 месеца в България са приключили 38 досъдебни производства за трафик на хора. Пострадалите жени са 76, от тях седем са непълнолетни, а това са чужди граждани, допълни той.

В България най-строгите наказания са за сводниците и лицата, които предоставят помещения за проституцията. Самите “жрици” се смятат за жертви, обясни Манчев. Въпреки това обаче има текст в Наказателния кодекс, който дава възможност да се преследват и проститутките – за доходи, получени от не обществено полезен труд с морално укоримо поведение.

Участниците в Кръглата маса ще бъдат запознати със законовите рамки, с добрите практики по проблема в Холандия, Швеция, Норвегия, САЩ и Великобритания.

Споделяне

Още от България