Хората без здравни вноски са се увеличили с 35 000 за половин година

Хората без здравни вноски са се увеличили с 35 000 за половин година

Броят на хората без здравни вноски е нараснал с 35 000 души за първите шест месеца на годината. По данни на НАП хората с прекъснати здравноосигурителни права към юни са 2 045 549 души, а в началото на годината са били 2 009 995 души.

Според анализ на Центъра за защита правата в здравеопазването вероятно голяма част от тях, може би половината, пребивават през повечето време в чужбина, а останалите са всъщност в сивата икономика – това са временно или постоянно наети, които не плащат данъци и осигуровки и представляват около 25-30% от всички наети в страната.

Хората, които по закона са задължени да плащат сами здравните си вноски, са 3 382 000 души, но статистиката сочи, че 60% от тях не го правят и системата остава да се крепи на оставащите 40%.

В същото време по–голямата част от населението се осигурява за сметка на държавния бюджет - 2 195 000 пенсионери, включително получаващите инвалидни пенсии, 1 400 000 деца, студенти и докторанти, 115 000 безработни с право на обезщетение, 70 000 държавни служители, 45 000 души, получаващи месечно социално подпомагане, 10 000 лишени от свобода.

От ЦЗПЗ са пресметнали и какви са загубите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от неплащането на здравни осигуровки.

“Да приемем, че всеки един от тези 2 милиона неосигурени плаща осигуровка върху минималната работна заплата. Това прави годишно около 600 000 000 лева. Тази допълнителна сума би позволила на НЗОК да удвои парите за лекарства или да увеличи с 1/3 парите за болнична помощ. Сумата е два пъти по-голяма от средствата за първична и специализирана извънболнична помощ взети заедно“, посочват от центъра.

Според експертите бъдещо увеличение на здравната вноска може само да доведе до още по-голям брой неосигурени. През 2009 година, когато беше увеличена здравната вноска от 6 на 8%, броят на неосигурените бе около 1 милион души.

От центъра смятат, че най-съществена причина за големия брой неосигурени е недоволството от здравеопазването. Все повече хора виждат, че плащането на здравни осигуровки не им гарантира нито качествено, нито безплатно здравеопазване. “За капак на всичко, станахме свидетели, как правителството по най-безцеремонен начин конфискува близо два милиарда лева, събрани от здравни вноски, без дори да обясни за какво ще ги използва“, припомнят оттам.

В началото на месеца здравният министър Таня Андреева изнесе коренно различни данни, според които неосигурените са 1.2 млн. души и обяви, че се работи по мерки, които да принудят неосигурените пациенти да си плащат лечението, когато не са приети по спешност.

Споделяне

Още по темата

Още от България