Хората, издигнали Иван Гешев, искат толерантни медии за Иван Гешев

Прокуратурата се впрегна да брани и новия шеф на спецпрокураурата

Прокурорската колегия на ВСС, снимка БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която единодушно издигна кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и така блокира всякакъв дебат за реформа на прокуратурата, сега призова "обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане".

Колегията смята, че толерантното отразяване на кандидатурата на Иван Гешев "би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа".

Останалата общественост, заявила подкрепа, е ДПС и правителството чрез правосъдния министър Данаил Кирилов. Според множество социологически проучвания доверието на обществото в работата на съда и прокуратурата е на дъното – около 9-10%.

Прокурор Иван Гешев е обект на критики в малкото останали български медии, които си позволяват да изразяват несъгласие с официалната линия на правителството и мнозинството във ВСС. През юли единадесетте членове на Прокурорската колегия във ВСС единодушно номинираха Иван Гешев за главен прокурор. Правосъдният министър Данаил Кирилов бе единственият, който можеше да издигне кандидат за главен прокурор, но отказа, за да не разваля консенсуса.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев присъства всекидневно в медиите през последната година и половина, след като бе изтласкан на преден план от началника си Сотир Цацаров. Той имаше достатъчно време, за да си създаде имиджа, който сега се обсъжда в част от медиите.

В програмно интервю, дадено за БНТ през юли, прокурор Гешев обясни, че ще бъде атакуван преди всичко от "политическия кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев". Така кандидатът за главен прокурор прие изцяло риториката на медийната група на депутата от ДПС Делян Пеевски.

След издигането на кандидатурата му първо "Демократична България" организира протест пред ВСС. След това гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" успя да събере няколко хиляди души пред Съдебната палата. Иван Гешев отказва да приеме протестите като проява на автентично гражданско недоволство.

Докато някои граждани протестираха, буквално всички прокурори и следователи изведнъж решиха да участват в подписки в подкрепа на Гешев. В списъците са записани магистрати от всички съдебни райони на страната. Това предизвика съмнения за наличие на някаква организация в прокуратурата, които бяха отразени и в седмичника "Капитал".

Изданието излезе с публикация, цитираща стари показания на спецпрокурорката Силвия Стойчева, която сега подкрепя номинацията на Иван Гепев. През 2013 г. прокурор Стойчева беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски.

Камен Ситнилски бе махнат от предишния ВСС след наказателна акция на мнозинството, подкрепящо вижданията на Сотир Цацаров. Прокурор Ситнилски бе нарочен за злоупотреба с власт спрямо редови прокурори, за да го изберат за член на ВСС. Като свидетел по случая Силвия Стойчева разказва, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Това дава известно обяснение и за подкрепата на цели прокурорски колективи за Гешев през последните дни, пише "Капитал".

Прокурорската колегия на ВСС смята, че това представлява негативна кампания срещу Иван Гешев и магистратите, които го подкрепят. Второто звучи странно, защото в подкрепа на Гешев се е подписала цялата прокуратура и подчинените ѝ следователи.

"С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви създават предубеност и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане", се казва в позицията на Прокурорската колегия на ВСС.

Преди два дни самият Иван Гешев отправи недвусмислена закана към критично настроените към него медии. Той обяви, че ще отвърне с всички позволени средства на "старанието" да бъдат "демонизирани" отделни магистрати, които са участвали в подписките в негова подкрепа.

Позицията на Иван Гешев бе разпространена от пресцентъра на прокуратурата. Той изрично обяснява, че тя изразява виждането на цялото сегашно ръководство на държавното обвинение, включително и началника му Сотир Цацаров.

Бой и по вестник "Сега"

По-късно в сряда ръководството на прокуратурата се впрегна да брани от медийни критики и новия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. Вестник "Сега" публикува портрет на спрокурора, който явно силно е раздразнил ръководството на прокуратурата и то предлага на Прокурорската колегия да реагира с позиция. Председателстващ на колегията е главният прокурор, така че той на практика предлага на себе си да излезе с реакция.

Държавното обвинение твърди, че публикацията за Франтишек съдържа неверни и манипулативни твърдения, но не посочва кои са те. В заключение се казва, че ръководството на прокуратурата няма да допусне персонални атаки срещу прокурори от страна на обвиняеми и свързани с тях лица. Не е известно авторът на публикацията в "Сега" да е обвиняема, нито главният редактор на изданието, нито дори собственикът.

Любопитно е, че ръководството на прокуратурата не защити столичния районен прокурор Тодор Тодоров от бруталната атака на медиите на Делян Пеевски през юни тази година. Прокурорът бе наречен инструмент на задкулисието заради нелепото си решение да поиска заличаване на търговската марка на вестник "Телераф", защото приличала на британския "Дейли Телераф". Решението на прокурор Тодоров бе бързо отменено от шефовете му, но прокурорът не бе защитен от тях за обидите, на които бе подложен в продължение на няколко дни в медиите на Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България