"Хората, които много говорят, явно нямат достатъчно работа“

"Хората, които много говорят, явно нямат достатъчно работа“

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков прогнозира в понеделник, че след около 6 месеца "хладилникът на българина ще е по-пълен, както и джобовете им". По повод напрежението между шефа на митниците Ваньо Танов и вътрешния министър Цветан Цветанов, Дянков заяви пред бТВ, че в МВР трябва "повече да се работи, а по-малко да се говори“. "Когато хората много говорят, явно нямат достатъчно работа“, допълни Дянков.

В коментар за предстоящата актуализация на бюджета, която се очаква да мине тази седмица през парламента, министърът заяви, че тя "пази бедните", гарантира доходите на пенсионерите, освен това "пази" и бизнеса. "Нашата политика не е лява", каза още Дянков по повод обвиненията, че правителството провежда пролява политика в областта на икономиката.

"Ние не повишаваме данъците, а напротив. Страната е с едни от най-ниските данъци в ЕС", посочи той и обеща ДДС да не се повишава. По думите му с тази политика ще се ускори и икономическият растеж на страната.

Дянков отхвърли прогнозите на представители на десницата и левицата, че наесен ще се наложи нова актуализация на бюджета.

Той отхвърли и аналогиите с правителството на Жан Виденов през 1996 г., което е последното от 14 години насам, правило актуализация на бюджета. Тогава тя е била вследствие на криза, "направена от неспособното правителство на социалистите, а не резултат от световни процеси", поясни Дянков.

"Не е страшно, още в закона за бюджета през ноември м. г. записахме, че през юни тази година ще има ревизия в него“, заяви министърът. "В момента сме в най-тежката икономическа криза от 1942 г.“, допълни той, цитирайки думите на германския канцлер Ангела Меркел.

"Хората, които много говорят, явно нямат достатъчно работа“

На въпрос относно грешките, които е допуснал като министър, Дянков отговори: "Вярвах твърде много на чиновниците и на способността на държавната администрация да работи с новото правителство". "Оказва се, че постоянно има проблеми тук-там“. По думите му част от чиновниците "работят или за себе си, или въобще не работят и от тази гледна точка реформата в държавната администрация трябваше да бъде първата реформа”.

По повод работата на Агенция "Митници“ и критиките към шефа ѝ Ваньо Танов, отправени от вицепремиера Цветан Цветанов, Дянков коментира, че "Танов си върши много добре работата, доволен съм от него, говоря с него всеки ден и ще продължи да го прави“.

"Свикнал съм и от САЩ, и от работата си тук, хората, които много говорят явно нямат достатъчно работа. Пак призовавам, особено МВР, да си вършат работата, по-малко да говорят, повече да работят“, призова Дянков.

Попитан дали съзнава, че с това изречение "влиза наостро към г-н Цветанов”, финансовият министър отново повтори: "Когато хората много говорят, явно нямат достатъчно работа. И е хубаво хората да си работят. Хубаво е повече да се работи и по-малко да се говори”.

Относно доклада на Цветан Цветанов за това как работят митниците и МВР, който е предоставен преди няколко седмици на премиера Борисов, Дянков каза, че разполага с копие от него. "Премиерът ми го е дал за анализ или действия", обясни вицепремиерът и допълни, че голяма част от лицата, споменати в документа, вече отдавна не са в митниците. Това показвало, че Ваньо Танов е водил правилна политика.

"Този доклад не може да послужи за отстраняването на Танов. Всички знаят, че в митниците с години е имало проблеми, не е възможно за 6 месеца да се изчистят проблеми, наслагвани 20 години", смята Дянков.

Той определи като отличници министрите на икономиката, на околната среда, земеделието, отбраната и културата, които извършват съкращения и допълни, че най-големият проблем от гледна точка на разходите представляват вътрешното и външното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България