Хората на ГЕРБ са вписани в борда на БЕХ

Хората на ГЕРБ са вписани в борда на БЕХ

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) официално е оглавен от новото, избрано от предишното правителство на ГЕРБ, ръководство, след като управителният съвет е бил вписан в Търговския регистър в понеделник.

Директор вече е бившият председател на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание Валентин Николов, който напусна парламента, за да участва в конкурса, обявен от Министерството на енергетиката.

Роденият през 1971 г. в Габрово Николов е завършил Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Той е и магистър по финансов мениджмънт, специализирал е политически мениджмънт в Страсбург и в Нов български университет. Преди да стане депутат на ГЕРБ през 2009 г. Николов притежава фирмата "Макрон", която се е занимавала с доставки на храна за детските градини в София. През 2012 г. стана зам.-министър на икономиката и енергетиката и едва месец по-късно оглавява АЕЦ "Козлодуй". Остава начело до април 2014 г., когато бе отстранен от служебния министър Асен Василев. Връща се в парламента, където е зам.-председател на енергийната комисия до напускането на председателя ѝ Делян Добрев, който подаде оставка през април 2019 г., заради скандала с назначения от него "дрийм тийм" в хасковската община.

Председател на борда на БЕХ е Диян Димитров, който бе в управата на ТЕЦ "Марица Изток 2", но формално се води от независимата квота. Член на управителния съвет е Иван Андреев, който последно бе в борда на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", но преди това – от юли 2016 г. до ноември 2018 г., бе шеф на АЕЦ "Козлодуй". Друг член на борда е бившия финансов шеф на държавните Мини "Марица Изток" Стелиан Коев.

Временно в управителния съвет влиза и бившият пиар на БЕХ Александър Църноречки, който дори не участва в обявения от Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) за независими представители в холдинга. Въпреки това, неясно как и без обявени мотиви, накрая измести класираната като втори представител София Касидова, която бе зам-министър на транспорта, а от години е и съветник на борда на Българската банка за развитие. Тя обжалва вписването на Църноречки, но изненадващо оттегли претенцията си пред съда. така с решение на бившия енергиен министър Теменужка Петкова Църноречки влиза в борда на БЕХ до избора на нов с конкурс на АППК.

Баща на Александър Църноречки е директорът на дъщерното на БЕХ дружество "Булгартел" Пламен Църноречки и реално синът ще е работодател на бащата.

Временният член на борда на БЕХ има и директна връзка с ГЕРБ, посочва изданието "Капитал". По негова информация негов доведен баща е Димитър Главчев, бивш председател на Народното събрание и депутат от партията.

Официализирането на новия борд на БЕХ и освобождаването на досегашния му директор Жаклен Коен, който още миналия август подаде оставка, отпушва вписването на управата на държавното дружество "Минпроект", който пък ще бъде председателстван от Коен. Макар той да участваше в конкурса на Министерството на енергетиката, се оказва, че е е от независимата квота, което го лишава от пряко управление на проектантската компания. Шефското си място запазва Румен Биков, в борда остават и досегашните му членове Любен Тотев и Хубен Хубенов. Тотев участва в конкурса, но не и Хубенов, който ще е временен член, за мястото ще се обяви нов конкурс от АППК. Последният член е Радост Димитрова.

Предстои да се види какво ще се случи и с назначенията в останалите дъщерни дружества на БЕХ – "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Националната електрическа компания", "Електроенергийния системен оператор", ТЕЦ "Марица Изток 2" и Мини "Марица Изток". За част от тях са ясни държавните представители в управителните и надзорните съвети, но не независимите членове. Новият борд в АЕЦ "Козлодуй" бе вписан още преди налагането на мораториума от предишното правителство върху назначенията на ГЕРБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?