Хората на Гешев избраха хората на Кьовеши в България съмнително бързо

снимка БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра твърде съмнително само с едно гласуване десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят заедно с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България. Цялата процедура премина без интрига, като най-интересният елемент беше гласуването.

От първия път

При 31 кандидати, колегията, председателствана от главния прокурор Иван Гешев, успя безгрешно да нацели точно 10 души с едно гласуване. Математическата вероятност при толкова кандидати и толкова свободни позиции да няма дори и един балотаж при напълно свободен избор е изключително малка. Или прокурорската колегия е успяла някак да се намести в тази малка вероятност, или вотът е бил уговорен предварително.

Общо 35 кандидати подадоха документи за позицията на европейски делегиран прокурор, но само 31 от тях стигнаха до гласуване. В последния момент се отказаха няколко човека.

При гласуването само 11 от кандидатите събраха положителен вот, въпреки че главният прокурор Иван Гешев обясни в началото, че голяма част от кандидатите са достойни за позицията. От тези 11 кандидати само един имаше 5 гласа в своя полза, а останалите десет събраха поне по шест. Така избраните се вместиха в свободните позиции от раз.

Иван Гешев подкрепи седем от избраните - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Другите трима печеливши са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.

Преди гласуването Иван Гешев каза още, че би било ценно избраните кандидати да имат опит и извън прокуратурата, защото той ще им е много полезен.

"Ценно е да имаш опит в други специфични области, примерно някои от тях са били юрисконсулти. Имат поглед върху обществените поръчки. А предполагам, че това ще е една от основните теми на европейските делегирани прокурори от България", обясни Гешев.

Той гласува за единствения съдия сред кандидатите - Христо Крачунов, защото е важно да го "има и съдийския поглед". Накрая бяха избрани шестима прокурори, трима следователи и съдията.

Следователят бунтар Бойко Атанасов не получи нито един глас в своя полза. В своето мотивационно писмо той заяви, че ръководството на прокуратурата в лицето на главния прокурор и неговите заместници, изцяло се е отдало на "политическата власт в лицето на Бойко Борисов, Делян Пеевски и управляващите партии, което на практика пречи за разкриване на престъпления, свързани с европейския бюджет".

Европейската прокуратура има право да ревизира избора на Прокурорската колегия и да върне одобрени кандидати.

Какво ще вършат тези хора?

Европейската прокуратура може да разследва всички измами злоупотреби със средства на ЕС над определен размер, включително злоупотреби с процедури за възлагане на обществени поръчки. Европейската прокуратура ще може също така да разследва сложни случаи на измами с ДДС в повече от една страна от съюза.

Европейските делегирани прокурори са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура в конкретната държава, т.е. те ще са хората на Лаура Кьовеши на терен. Поради това изборът на точните хора е особено важен.

Европейските делегирани прокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, а ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Не е възможно прекият български шеф на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?