Хората на Радев "сготвили" Борисов, пратили "една прекрасна госпожа" да нащрака спалнята му

Хората на Радев "сготвили" Борисов, пратили "една прекрасна госпожа" да нащрака спалнята му

Снимките от премиерската спалня в държавната вила "Секвоя" в "Бояна" са дело на "една прекрасна госпожа". Въпросната дама била пратена от хора, приближени до президента Румен Радев, за да нащрака всичко, докато министър-председателят го няма. И макар кадрите да са истински, заснетите пачки евро и злато трябва да се считат за манипулация, защото няма логика да са в чекмеджето на нощното шкафче, а не в касата пред вратата.

Това стана ясно от обясненията на премиера Бойко Борисов, който предприе поредната обиколка с джипката, за да нагледа строителството на магистрала "Хемус" и да се похвали колко ефективни са правителствените мерки против коронакризата.

Президентът Румен Радев от своя страна в четвъртък за пореден път обвини управляващите в корупция и коментира, че не вижда смисъл "да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчета, корупция, записи и т.н".

Елементарно, но фантастично

Кадрите със спящия Борисов бяха разпространени анонимно до медиите в средата на юни. На тях се вижда и нощното шкафче до леглото му. Върху него има оставен пистолет, а в чекмеджето – пачки от 500 евро и кюлчета инвестиционно злато. Малко по-късно се появи и видеозапис от съседните до спалнята помещения. За секунда в едно от огледалата се вижда и снимащият – чернокоса жена. Компрометиращите кадри от спалнята на българския премиер - с пачки евро в чекмеджето и пистолет на нощното шкафче, обиколиха световните медии. След появата на снимките Борисов каза, че според него са правени миналата година преди евроизборите. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков допусна, че зад цялата работа стои Цветан Цветанов. Прокуратурата още не е разкрила нищо.

В четвъртък Борисов каза, че много отдавна си е изяснил как близки до президента Радев са го "сготвили". Начинът им на работа хем бил елементарен, хем операцията била ченгеджийска и фантастично изпълнена, уточни той:

"Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора, от най-близкото му обкръжение ме сготвиха по един много елементарен начин с една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям. Много добре бяха изучили ситуацията, години наред са се готвили за един подобен момент. Грешката им беше, че пуснаха клипа, с който се снима спалнята, къщата, дет се вика, сервизните им помещения, в мое отсъствие. Ако примерно е имало пари, ама нали той държи и злато, и пари, и диаманти в едно чекмедже, след като касата, всички знаят, които са живели там, и аз съм я заварил, тази каса е пред вратата, точно пред вратата. Така че като ченгеджийска операция я направиха фантастично, шапка им свалям и неслучайно само той го повтаря. Защото най-близко негово обкръжение го свърши".

Премиерът не разкри нито името на "госпожата", за която говори, нито как гардовете от НСО са я допуснали до покоите му, при това с пачки евро и злато, които впоследствие е изнесла. В по-ранна версия на случая Борисов каза, че президентът го следял с дрон.

От НСО вече заявиха, че лица от най-близкия кръг на премиера имат облекчен достъп до дома му и със сигурност някой от този кръг е направил снимките.

И той има записи – хъка и мъка

Видеото и снимките от боянската къща бяха предшествани от няколко записа, отново разпространени анонимно. В тях премиерът обсъждаше председателя на парламента Цвета Караянчева, както и миналогодишния опит на компанията "Еврохолд" да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. В този запис премиерът заявява, че е наредил на Комисията за финансов надзор да проверява сделката и се заканва, че ще размаже физиономията на някого, без да стане ясно за кого говори.

По-късно се появи следващият запис. За този разговор се твърди, че е с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

Има и разговори с бившия главен прокурор и настоящ председател на Конституционния съд Борис Велчев, както и с вицепремирера Томислав Дончев.

Автентичността им не се отрича, но Борисов се опитва да ги омаловажи с твърдението, че са незаконни. Това е стар негов похват. По същия начин той реагира и през 2013 г., когато бяха разпространени записи от къщата му в Банкя. В тях, освен Борисов, се чуваха и някогашният земеделски министър Мирослав Найденов, както и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

Сега Борисов заяви, че имало записи и с президента.

"Някой записвал, пускал нещо незаконно. А неговите записи, в които той хъка, мъка с есемесите, прикриването на проверка са със законни СРС-та. Ми като говорим за едните записи, да говорим и за другите. Полза има ли от това? Не!", заяви премиерът.

Основната разлика между двата случая е, че записите с Радев бяха разпространени от прокуратурата. В тях президентът обсъжда с командира на ВВС Цанко Стойков проверка на КПКОНПИ срещу него и съпругата му Десислава Радева. По закон Радев не би следвало да бъде следен и подслушван, тъй като има имунитет, но формално оправдание е, че на контрол е друг човек, а държавният глава просто "протича" в СРС-то. Едновременно с това прокуратурата възприе изцяло тезата на Борисов и образува дело за незаконно записване. Обеща да провери всички факти, т.е. и снимките, и записите, но обясни, че на златото например не може да се направи експертиза само по кадър.

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни

Президентът Румен Радев говори по същото време в авиобаза "Граф Игнатиево", където наблюдава заедно с американския посланик Херо Мустафа, съвместно авиоучение.

"Не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване - за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция, за записи. Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог", посочи държавният глава.

В края на миналата седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи да се състави експертен кабинет и призова Радев и Борисов да си подадат ръка. Тази идея обаче бе категорично отхвърлена от Радев. Той посочи, че за да има диалог, трябва да има "разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в България, защото така ще продължи порочният модел".

Борисов да отговори и за услугите към Ердоган, призова президентът.

"Трябва да има и ясен отговор на публикациите на "Шпигел", където има обвинения, че българското държавно управление се е поставило в услуга на чужда държава. Трябва да подхождаме с ясни критерии с всичко, което оронва националната ни сигурност", посочи той.

По-рано германското списание "Шпигел" пусна свое разследване, позоваващо се на секретни съобщения от турското посолство в София. Според него българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?