Хората на Величко Адамов не пускат служебния ректор в Стопанската академия

Изнасят се документи, твърди новоназначеният ректор проф. Иван Върбанов

Величко Адамов

Старото ръководство на Стопанската академия в Свищов, лоялно на досегашния ректор Величко Адамов, не допуска в кабинета му назначения от министъра на образованието служебен ректор проф. Иван Върбанов, поради което той е потърсил съдействие от полицията, за да да встъпи в длъжност. За разигралия се екшън съобщиха пред Mediapool преподаватели от академията.

В сряда министърът на образованието проф. Тодор Танев подписа заповед, с която назначи за служебен ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов, който трябва да управлява висшето училище до избор на нов ректор, но не по-дълго от шест месеца.

До безпрецедентната намеса на министъра се стигна, след като през миналата седмица беше проведен изключително спорен от юридическа гледна точка избор на нов ректор, при който академията беше оглавена от 35-годишната проф. Теодора Димитрова. Тя е смятана за протеже на досегашния ректор Величко Адамов, чието управление беше белязано от поредица скандали и изборът ѝ бе разчетен от преподаватели в академията като знак, че порочните практики ще продължат.

В сряда следобед старото и новото ръководство на академията, предвождани от бившия ректор Величко Адамов, са отказали да допуснат Върбанов в кабинета му, издадена е и заповед служителите в академията да не се подчиняват на служебния ректор.

"Предупредих, че ще подам сигнал за самоуправство в полицията, отговорът беше: че досега полиция не е влизала в академията, няма и да влезе", заяви пред Mediapool Върбанов. Той съобщи, че е получил информация, че от академията са били изнесени документи с джипа на бившия ректор. По-рано източници от академията прогнозираха, че Върбанов възнамерява да започне ревизия на старото управление. По думите му той е получил уверение, че от полицията ще изпратят предупреждение, че се извършва самоуправство.

Старото ръководство на академията възнамерява да обжалва заповедта на Тодор Танев и до произнасянето на съда не смята да пусне Иван Върбанов. В заповедта на Танев обаче има допуснато предварително изпълнение, което според юристи означава, че никакви жалби не я спират.

До патовата ситуация се стигна, след като въпреки становищата на съд, прокуратура и образотелното министерство, че изборът на нов ректор трябва да се отложи, миналата седмица той се състоя и бе избрана Теодора Димитрова.

Според юристи изборът ѝ е незаконосъобразен, тъй като актът за формирането на Общото събрание е обжалван в съда, което автоматично стопира всички процедури по избора до произнасянето на съда. Адамов обаче не се съобрази със становищата на съд, прокуратура и образователното министерство и изборът бе проведен. Това постави под въпрос легитимността на всички дипломи и договори, подписвани оттук нататък, което наложи и намесата на министерството преди окончателното произнасяне на съда.

Проф. Върбанов заяви по-рано пред Mediapool, че очаква наесен висшето училища де има избрани легитимни управленски органи – Общо събрание, ректор и Академичен съвет. Върбанов съобщи, че инициативният комитет, в който влиза и той, отново ще издигне доц. Иван Марчевски за ректор на академията. Марчевски беше вторият кандидат освен Теодора Димитрова за ректорския пост, но се оттегли заради нелегитимната процедура.
"Важното е хората да се успокоят и да започнат да работят нормално, без страх. Ще подготвя правилата за провеждане на избора, формиране на общо събрание, избори на съответните общности – студенти, докторанти, нехабилитирани преподаватели. Ще работя по кандидат-студентската кампания, текущите неща", заяви Върбанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?