Хората не искат повече ръководната роля на ГЕРБ, не искат новия Член първи

Не мога да бъда поставяна до БСП, Бойко Борисов има исторически по-тесни връзки с тях, казва независимият кандидат за президент Меглена Кунева

Хората не искат повече ръководната роля на ГЕРБ, не искат новия Член първи

Госпожо Кунева, защото сте толкова ядосана и защо свиквате опълчение?

Опълчението е не само яд, то е и защита. Заради същото, заради което и в миналото е имало опълчение. Знам, че тези думи се казват много внимателно и много рядко, обаче ще ги кажа: За свободата. Защото повече не може да се страхуваме и да търпим олигархията във властта.

Вярвам, че хората не искат повече ръководната роля на ГЕРБ, не искат новия Член първи. Хората не искат нечестни, фалшифицирани избори. Как може да има такова разминаване между избирателните списъци и населението? Това е знак, че това управление ще изманипулира вота на гражданите. Затова свиквам опълчението, за да излязат хората да гласуват и да обезсмислят усилията на ГЕРБ да смаже демокрацията.

Бомбата под колата на Сашо Диков не беше за Сашо Диков. Той няма да бъде уплашен, това ви го гарантирам, но други ще се уплашат. Имам много острото усещане, че сме се върнали в началото на 90-те. Тези, които сме от по-възрастното поколение, го усещаме с кожата си. Трябва отпор.

Назовете имената на страха?

Най-голямата заплаха е срещу свободата на словото. Много хора биха казали, че трябва да се започне от хляба, но винаги в началото е словото. Без свобода няма и хляб. Ако се опиташ да замениш едното с другото – оставаш и без двете. Безработицата, ако щете, минава през страха.

Докато обикаляхме страната за кампанията, хората говореха само за страха. В едно кафене в Мадан собственикът ми разказа, че е имал 250 проверки за една година. Защото не е искал да стане спонсор на ГЕРБ. В Омуртаг една учителка плачеше, защото спечелила конкурса, но на другият ден директорката ѝ казала, че са ѝ наредили да назначи друг. В Шивачево пък ГЕРБ след като спечелили изборите, сменили директора на училището със зоотехник. Това са имената на страха.

Страх има и на изборите. Социолозите за първи път казват, че хората се страхуват да кажат за кого биха гласували. Продължавам да смятам, че е абсолютно ненормално вътрешен министър да бъде шеф на предизборен щаб. Абсолютно ненормално е шефове на районни управления да бъдат бивши сътрудници на ДС. Абсолютно ненормално е това, което се случи на частичните избори в Разлог. Абсолютно ненормално е разминаването в предизборните списъци, затварянето на консулствата в чужбина месеци преди вота.

Примерите сами по себе си са толкова отчетливи, че най-силното, което можеш да кажеш, е "без коментар”. Само, че това "Без коментар" не бива да ни остави неми и да се страхуваме на 23-ти.

Защо ЕНП останаха без коментар?

Аз четох това, което каза г-н Костов, и съм съгласна с него. Ако искаха наистина ГЕРБ да направят смислено дясно, от което България има нужда, те трябваше вместо да изберат "Атака", да направят коалиция с десни партии, но това не се случи.

Спомням си, че в началото на кампанията Прошко Прошков каза: "Всички срещу ГЕРБ“. Ние донякъде сме в сходна ситуация. Посещението на ЕНП беше идване за подкрепа на един конкретен кандидат, защото за тях е важно да има няколко депутати повече в Европарламента.

Но аз ще повторя тук това, което съм казвала и преди: ГЕРБ не е дясна партия. Можеш да сложиш етикет "Кока Кола" на една бутилка с боза, но от това тя няма да стане "Кока Кола".

Казахте, че ГЕРБ не е дясна партия. Вие имате ли претенции да обедините десен вот около себе си? Търсите ли десния избирател?

За мен това е напълно естествено. Във всичките ми публични и политически изяви, защото и НДСВ е дясно-центристка партия, аз съм следвала себе си и за мен няма никакви колебания, че в България дясното е символ на промяната.

Още в началото на 90-те, много хора, които едва ли биха си сложили етикета "десни", гласуваха за Жельо Желев, гласуваха за СДС. Това беше огромното мнозинство от хора, които искаха промяна. Същите хора гласуваха за СДС през 97-ма година с мисълта за стабилна държава. Аз напълно се идентифицирам с тях.

Защо тогава не потърсихте по-тесен контакт с десните?

За мен, ако човек вярва в индивидуалната свободата, ако е убеден, че честната конкуренция е в кръвта ни, ако е убеден, че пътят на България е на Запад, това е достатъчно ясен сигнал към избирателите.

Не съм имала разговори с които и да е партийни лидери. Ако ме бяха потърсили, щях да кажа какво мисля. За мен, да бъда граждански кандидат, е по-правилно. В поведението си ГЕРБ и БСП много си приличат и аз се радвам, че мога да се отлича от тях, включително и защото не съм кандидат на партия.

В началото се изказвахте по-предпазливо за АЕЦ “Белене”, а по време на дебата позицията ви бе по-твърда. На какво се дължи?

Позицията ми за АЕЦ "Белене" винаги е била една и съща. Месец след месец аз не получавах някакви индикации, че нещо е помръднало по отношение на критериите за безопасност, на цената или на избора на западен инвеститор. Когато чета какво г-н Плевнелиев е казал пред в-к "Комерсант", а за мнението на г-н Калфин не се съмнявам, аз просто казвам какво мисля.

Вижте какво двуличие има: Проблемът с шистовия газ също е до технология. Въпросът е безопасна ли е и ние казваме – не, не е безопасна. А когато става дума също за технология, която не е най-добрата, предлагана от руския партньор, там технологията изобщо не ни интересува, не се питаме – някъде по света има ли нещо по-добро?

Това ли е приликата между ГЕРБ и БСП, за която говорите?

Това е една от приликите. Друга е реакцията за Катуница. Ако искате даже и чисто визуализираното единомислие между премиера и президента, взаимното успокоение, че няма нищо страшно. Също отношението към "Лукойл", отношението към нарушаването на закона. То звучи горе-долу така: “ние прощаваме, ако си достатъчно голям, ако имаш достатъчно приятели. Може да нямаш измервателни уреди, обаче продължавай да произвеждаш, няма проблем”. Отидете в едно квартално магазинче и го питайте дали ако няма касов апарат, така ще му кажат от НАП.

Много често ми казват, че президентът няма правомощия. Вижте, този президент е свързан с енергетиката. Има ли той правомощия – не, но има голям шлем. Ами ако се беше фокусирал върху здравеопазване и образование, може би нещо щеше да се случи и в тези сфери. През това време какво се случи? Имахме газова криза. Някакъв ефект от това има ли? Газовите връзки изградени ли са? Не. Може би, защото не могат да се вземат комисионни, както може от строежа на АЕЦ.

Какви комисионни е взел Първанов?

Аз казвам, че едни 40 км газови връзки, за които ЕК ни дава пари, стоят ей така. А през това време румънците взеха пари за терминал за втечнен газ. Ние си стоим така. Питам се, ние нарочно ли пропускаме тези шансове, за да останем в плен на темата "ядрена енергетика на "Атомстройекспорт".

Забележете, ние дори не говорим с името на компанията, която ще строи, ние говорим с името на страната. Същевременно, точно в отношенията с Русия, там, където трябва да личи отношението на държавата, търговският стокооборот е изцяло в наш минус. Поляците направиха чудеса от храброст, за да могат да повишат износа си и да завладеят пазарите там, но за това в България не се говори.

Какви са грешките на настоящия президент, които вие няма да допуснете и подозирате ли Георги Първанов във взимане на едни комисионни по повод "Големия шлем"?

Това не бих могла да кажа. Аз не хвърлям обвинения по този начин. Но тъкмо за да няма никакви съмнения в когото и да е било, нещата трябва да са прозрачни от началото до края. Това е здравословно за всички участници. Иначе грешките са в отсъствието и в липсата на глас по много важни теми. Вместо това темата на Първанов беше единствено енергетика.

Смятам, че когато имаш правителство на един въпрос и президент на един въпрос, това не е далновидно. Институциите трябва да имат общи цели година по година, а не всеки да си прави пиар с магистрали или какво и да е. Няма как това да е държавата.

Като говорим за прозрачност, колко събрахте за предизборната кампания?

280 000 лева към събота. Надявам се да станат малко повече, за да стигнат за последните дни на кампанията. Стигнаха ни за път. Ние трябваше да решим какво ни трябва за кампанията и първото и най-доброто решение беше да обиколим стараната с автобус. Беше ясно, че с телевизиите няма да можем да насмогнем, затова заложихме на Интернет. Ясно е, че телевизията е най-проникващата медия, но нямаше как. Нямаме билбордове, само плакати и листовки.

За да не съм голословна, ето и статистиката за четирите ефирни телевизии, събрана от Института за социална интеграция. Тя показва, че аз съм попаднала в централните новини един път. За 40 дена. Бойко Борисов е влязъл – 41 пъти. При анализа на вестниците е установено, че Плевнелиев е попаднал 454 пъти, аз – 102 пъти.

Ако успея да докажа, че с по-малко от 300 000 лева може да се направи кампания, уверявам ви, няма да оставя нещата така.

Това какво значи?

Смятам, че тези субсидии, които се получават в тази криза, не са най-доброто решение.

Социологическите агенции ви дават трето място. Смятате ли, че ще стигнете до балотаж?

Работя, за да стигна до балотажа. Но ми липсва арогатност, за да го налагам като ГЕРБ. За сметка на това обаче знам, че всеки глас за мен е автентичен, неплатен и е безстрашен.

Защо се допълвахте така добре с г-н Калфин по време на дебата по БТВ?

Не мисля, че сме се допълвали. Той по едно време ми каза, че спасявам г-н Плевнелиев. С моите въпроси се опитвах да дам възможност на г-н Плевнелиев да се отграничи, не да защитава правителството, защото това не би трябвало да е ролята му като президент. По същия начин бе и с г-н Калфин. Важно бе той да се отграничи, за да не останем с чувството, че става дума за трети мандат на г-н Първанов.

Успяха ли?

За съжаление не. И двамата бяха продължение на партийните линии. Нямаше как да бъде иначе. Ако си независим кандидат, имаш толкова възможности, колкото виждаш, че хората искат. Ако обаче си партиен кандидат, ще имаш толкова възможности, колкото ти отпуснат каишката. Как да отидеш и да критикуваш партията, която ти организира изборите?

Ето Плевнелиев каза, че не харесва Веселин Маринов, но защо тогава той му пее на концертите? Имам отлики и от двамата, които се видяха – Катуница, Белене, дори и при "Българската Коледа", които и двамата считат за нещо много добро, а аз за пиар.

Стратегията на двамата кандидати беше г-н Калфин да ме игнорира, все едно, че такъв кандидат не съществува, а на г-н Плевнелиев - да ме сдвои с г-н Калфин. Така им бе зададено ускорението от техните щабове.

По никакъв начин аз не мога да се сдвоя с БСП. Г-н Борисов има далеч по-близки връзки с БСП, включително и исторически. Няма как и да бъда игнорирана. За мен бе интересно всеки да се покаже кой кой е.

Споменахте по-тесните връзки на Борисов с БСП. Прави ли ви впечатление, че кампанията се води "за или против Бойко Борисов", а не "срещу Плевнелиев" или "за Кунева", или "срещу Кунева"?

Не мога да се оплача, че срещу мен не се води кампания. Тук съм напълно "доволна" от резултатите. Още една голяма прилика между Плевнелиев и Калфин е, че в голямата си част кампаниите им се изнасят от медиите на Делян Пеевски (ДПС). Тази срещу мен също. Затова и много се изненадах от въпроса на Плевнелиев дали очаквам подкрепа от ДПС.

Смятате ли, че ГЕРБ трябва да бъде ограничена като партия и не трябва да ѝ се позволява да влиза в президентството?

Да, смятам това. Както смятам, че не трябва да има трети мандат за БСП в президентството. Президентът не трябва да бъде част от управляващите, нито да бъде опозиционер. Иначе се получава едно много неприятно ехо в едно напълно затворено пространство.

Ако отпаднете на първи тур – всички против ГЕРБ или всички против БСП?

Вижте, аз знам защо се явявам и искам да победя. Искам хората да вярват, че мога да победя и че мога да бъда много добър президент на страната. На този етап виждам заряд, виждам подкрепа, виждам, че хората вярват, че някой от нас, без подкрепата на партиите, може да го направи. Ако аз не вярвам в това, аз няма да мога да бъда онзи президент, който може да каже: "Не на телефонните разговори. Не на поръченията от партийните централи кой да назнача за главен прокурор".

Подозирате ли, че сред останалите 18 кандидат, които не се чуват, има такива, пуснати за разсейване на гласове?

Да.

Кои са те?

Ето тук една разследваща журналистика може да свърши много добра работа, за да каже на мен – гражданина и политика – какво се случва. Първото нещо, което трябва да направим, е свободата на словото. Трябва да знаем кой притежава вестниците и телевизиите, какви са тези SMS-и, кой плаши журналистите. Как собствениците осигуряват независимостта им? Знаете ли, че в много страни има забрана да притежаваш вестник и телевизия едновременно? Къде е КЗК? Какво става?

За какво мислите, че е отказвал Плевнелиев на Бойко Борисов? И в какво качество му е отказвал?

Не знам. Когато обаче прочетох, че г-н Плевнелиев и г-жа Попова са най-независимите министри в кабинета, си казах “Ако те са най-независимите - ами сега...”

Споделяне

Още от Интервюта