Хората очакват нови проблеми в банките

Казусът "КТБ" срина рейтингите на БНБ и главния прокурор, обществото настоява да се отворят кредитните досиета

Граждани с влогове в затворената КТБ протестират пред БНБ. Снимка: БГНЕС

Кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) предизвика силни обществени притеснения, които продължават да тревожат мнозинството от българските граждани. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблеми очакват 34% и едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна.

Такива обществени нагласи отчита "Алфа рисърч" в последното си национално проучване, направено в началото на септември и публикувано във вторник.

Казусът с КТБ, превърнал се в показателен пример за механизмите на задкулисно действие на предишното управление, се възприема основно като институционална отговорност. Всеки трети припознава като виновник за кризата възползвалите се от банката политици, 29% обвиняват за това БНБ и липсата на достатъчен контрол от нейна страна.

В резултат са налице високи очаквания за прозрачност при решаване на казуса, за да стане ясно какво се е случвало в банката, която се е държала не като пазарен субект, а като "банката на властта“. Затова и 64% българските граждани настояват да се отворят кредитните досиета на КТБ - за да се види има ли публични личности, които са се облагодетелствали, срещу едва 12% обявяващи се за запазване на банковата тайна.

Общественото мнение не е в състояние да посочи най-правилният начин за решаване на кризата с КТБ, но е категорично, че това не трябва да става с публичен ресурс.

Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ и главният прокурор Сотир Цацаров. Одобрението за БНБ, което бе традиционно високо през последните години, към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Аналогично, рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?