Хората от "Младост" няма да имат думата за строежите

Управляващите се уплашиха референдумът да не зарази и другите столични райони

Няма да има референдум в столичния район "Младост" за налагане на мораториум върху строителството и за промяна на плановете, така че да се спрат строежите в градинки и междублокови пространства.

Това реши очаквано Столичният общински съвет (СОС), след като в края на март двете ресорни комисии към него отхвърлиха допитването заради незаконосъобразност на въпросите. В четвъртък около този проблем съветниците отново дебатираха около три часа.

Представителите на инициативния комитет "За зелен Младост", който беше събрал над 14 000 подписа в подкрепа на референдума, останаха с впечатлението, че те са неграмотни. Сред подписалите се в искането за допитването е и общинският съветник Венци Мицов от "Глас Народен".

По тази причина от инициативния комитет предложиха общинските съветници сами да формулират правилно и грамотно въпросите, така че да не се строи в зелените площи, а те ще съберат подписите за да се свика законен референдум. Предложението им обаче въобще не беше подложено на гласуване.

Вместо това се проведоха няколко вида вот – по първия, по втория или и по двата въпроса заедно. Крайното решение беше да няма никакъв референдум в "Младост". Единно против искането на жителите на района гласуваха групите на ГЕРБ и "Патриотите", които предстои да управляват държавата и на национално ниво.

Част от Реформаторския блок също бяха против, но други като Марта Георгиева от ДСБ подкрепиха гражданите. Група "Пет", в която влизат "Движение 21", "Зелените" и "Гергьовден" също гласува шарено.

БСП подкрепи жителите на "Младост" само за референдум за нови планове, с които да се спре строителството в зелените площи.

Единствен Войслав Тодоров от нерегистрираната партия "Нормална държава" на Георги Кадиев застана зад исканията на хората.

Така за втори път съветниците отхвърлят провеждането на референдум за последните 10 години. Предишния път беше за прекратяването на концесията със "Софийска вода", поискана от БСП и "Патриотите".

Искането за местен референдум в район "Младост"

Искането за местен референдум в район "Младост" съдържаше два въпроса:

Единият беше: Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

Вторият: Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район "Младост" на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Инициативният комитет "За зелен Младост" беше събрал подписка от 14 040 души, която бе внесена в Столична община в края на 2016 г. Проверка в дирекция ГРАО в Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче излезе със становище, че само 8822 от тях са валидни.

Така се стигна до обсъждането на въпроса в общинския съвет.

Управляващите: Въпросите са незаконосъобразни

По време на три часовите обсъждания основно се изясняваше дали въпросите са законосъобразни. Тезата на управляващите от ГЕРБ беше, че те са незаконни, защото не е поставен срок в който да се случи това. Освен това не може да се провежда референдум само в един район, защото това ще постави другите в неравностойно положение, според Силвия Христова от ГЕРБ.

ГЕРБ не пожела да се ангажира и със "стилистичното изчистване на въпросите, без да се променя смисъла им". Според председателя на СОС Елен Герджиков как ще сме сигурни, че точно това искат да кажат 14-те хиляди души, които са се подписали.

Какво винаги имаше и цветисти изказвания, които предизвикаха усмивки.

"Налагането на мораториум за строителството в кв. "Младост" е изключително опасно в период, когато строителството е във възход. То е двигател на всеки вид бизнес, включително на продажбата на пердета. Какво искате!? – да не сложим улично осветление и да си почиваме всички. Аз мога да си вдигна краката на масата и да си ходя", каза видимо ядосан главният архитект на София Здравко Здравков.

Районният кмет Десислава Иванчева пък отбеляза, че презастрояването води до замърсяване на въздуха и влошаване на градска среда. "Изчислили сме, че 1451 души ще умрат до края на годината", каза Иванчева, предизвиквайки усмивки. След това тя уточни, че изчисленията са от изследване, публикувано в медиите.

Иначе абсолютно всички съветници бяха единодушни, че трябва да спре строителството в зелени площи.

Фандъкова: Трябва да намерим трайно решение

"Всички сме съгласни, че не трябва да се строи в зелени площи и между блоковете. С гражданите на "Младост" имам обща цел - между блокове и детските площадки да не строи и това трябва да стане по законов начин", каза преди гласуването столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Според нея стъпките за решаването на проблема са промени в законодателството, решаване на около 20-те конфликтни случая поотделно чрез разговори с инвеститорите и промяна в общия устройствен план на София, което вече е започнало.

Иванчева: Няма да ни спрете, ще обжалваме решението

След гласуването районният кмет Десислава Иванчева заяви, че е разочарована от решението на общинския съвет, но не е изненадана.

Тя съобщи, че ще обжалват решението на СОС в съъда, както и това на ГРАО за над 8-те хиляди недействителни подписа. Готови са да организират и нова подписка, ако е необходимо.

"Няма да ни спрете. Ще има пряка демокрация в "Младост". Ясно чухте, че ще бъде зараза за другите райони и за това не разрешиха", каза Иванчева.

Преди да се стигне до решението на СОС, пред сградата на Столична община се проведоха протест и контрапротест за референдума.

"Тук сме, за да подкрепим желанието си да има референдум. Дори да не го признаят, защото от СОС твърдят, че въпросите не били зададени коректно, нека тогава ни помогнат с въпросите, нека чуят нашия глас", призова Татяна Христова от протестиращите.

"В Младост живеем стотици хиляди души и нашето качество на живот се влошава всеки ден, защото кварталът се презастроява. Той вече е презастроен, а се издават още хиляди разрешителни, които се подписват от главния архитект Здравков. Няма къде да играят децата ни", посочи Христова.

Тя заяви, че гражданите на "Младост" не искат да се секат дървета и да се отнемат малкото останали зелени площи. "Няма паркове, няма градинки, няма къде децата ни да карат колелета, няма къде да се разхождаме, и няма накъде повече да се строи. Трябва да бъде обявен мораториум на строежите", категорична бе Христова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?