На 39-ия ден от протеста ДАНСwithme

Хората показаха пак - няма да се откажат от протестите, докато този кабинет не си отиде

"Антиправителствена информационна служба" поиска вето на промяната на бюджета

Снимка: Константин Павлов

И в понеделник вечерта няколко хиляди граждани се събраха в поредния протестен ден срещу правителството на Пламен Орешарски и показаха, че няма да се откажат да искат оставката му, докато тя не стане факт. На 39-ия ден от началото на спонтанните протести пред сградата на Министерския съвет се събраха хиляди недоволни.

Както и в предишни вечери, те скандираха "мафия”, "оставка”, "червени боклуци”, чуват се звуци от свирки и барабани.

Сред издигнатите плакати има такива, на които пише: "Време е погребем столетницата”, "Корпоративна търговска банка: Правителствата са скъпи”, "Оставка на кабинета – срок една седмица”.
И тази вечер в района имаше засилено полицейско присъствие, като сградата на Министерския съвет е оградена с метални заграждения.

Сутринта в понеделник новосформирана от протестиращи "антиправителствена информационна служба" свика в понеделник първата си пресконференция, на която икономистът Георги Ганев призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на актуализацията на Бюджет 2013.

Според Ганев аргументите на управляващите от БСП и ДПС за корекциите на разходната част в бюджета са неубедителни. По думите му около 100 млн. лева от актуализацията действително ще отидат за социалната политика на правителството, но остават около 400 млн., които според икономиста вероятно ще бъдат канализирани към кръгове около кабинета "Орешарски".

Десетки протестиращи се събраха от 12 часа пред Министерския съвет с нова кауза – да обявят неодобрението си към планираната от правителството бюджетна актуализация. Те заявиха, че не искат нов заем за държавата, а нови избори и нови управляващи.

Мястото на акцията бе избрано заради извънредното заседание на МС, посветено на актуализацията на бюджета, която се очаква да доведе до нов публичен дълг от 1 млрд. лева.

Протестиращите скандираха "Оставка" и "Уволнение", размахваха плакати "Не ви давам парите си!". Те на няколко пъти се опитаха да блокират достъпа на министри до служебния вход на МС преди заседанието, което предизвика леки стълкновения с полицаите, които в крайна сметка направиха кордон, за да преградят достъпа на протестиращи до входа.

Според икономиста Георги Ганев чрез ветото си държавният глава ще гарантира приемането на актуализацията на бюджета с поне 121 гласа.

"В момента повечето закони се приемат с 60-70 гласа "за”, коментира той.

Георги Ганев посочи, че намира една-две разумни идеи в предложенията на финансовото министерство, като възстановяването на възможността държавата да емитира дълг в рамките до 1 млрд. лева.

"По такъв начин е формулиран Законът за държавния бюджет в момента, че ако се емитира дълг, а това вече се случи, повече това не може да се прави”, подчерта Ганев. Той обясни, че създаването на възможността отново да се емитира дълг, е поправка на недоразумение в текстовете на сега действащия закон.

"Има достатъчно резерви в бюджета, така че да може да се довърши годината спокойно, без да е необходима актуализация”, каза още Ганев. Според него оправдано е само увеличаването на социалните разходи с около 100 милиона лева, но за това също биха могли да се намерят резерви в бюджета.

"Антиправителствената информационна служба", която бе "учредена" преди ден, действа на сайта NOresharski.com. Целта ѝ е да дава обективна информация за случващото се на и около демонстрациите срещу управляващите, добили популярност като "ДАНСwithme".

"Екипът на сайта е от хора с медиен опит, които ще работят на доброволни начала за каузата на гражданско общество в България. Нямаме спонсори или политически покровителства. Работили сме в различни медии и медийни кръгове и сега отделяме от свободното си време, за да не допуснем по никакъв начин управляващите да попречат на българските медии да отразяват протестите свободно и честно", пишат организаторите на службата.

Те уточняват и, че засега няма да обявяват имената си, за да "не улесняваме МВР, ДАНС и тайните служби" - "нека да се помъчат и да ги открият сами".

"Това не е толкова трудно, защото ние сме на протеста всеки ден и сме забелязани със сигурност. Все пак, ако не бяха писмените полицейски предупреждения към някои от нас, с главните инспектори Семков от СДВР и Кикьов от СПС вече щяхме да сме почти приятели", добавят иронично от антиправителствената информационна служба.

А сутрешното "пиене на кафе" пред парламента в понеделник събра малко повече от 70 души. Традиционно сутрешните демонстрации в началото на седмицата са по-слабо посетени, тъй като депутатите не заседават.

Недоволните от правителството блокираха за кратко движението по бул. "Цар Освободител" пред парламента около 9.00 часа, като след това се оттеглиха в района около хотел "Радисън". Продължават и призивите в социалните мрежи за организиране на денонощна блокада около Народното събрание. Опитите досега остават неуспешни заради сериозния отлив на хората в следобедните часове, преди вечерното шествие, тръгващо от ларгото пред Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България