Хората показаха ясна воля за нов граждански договор с политиците

Г-н Янакиев, какво се случи днес?

Днес гражданската инициатива за създаване на нова партия, която да бъде същинско политическо представителство на гражданското общество в дясното пространство, всъщност се случи. Взехме решение за създаването ѝ.

-А какво предстои от тук нататък?

От тук нататък разбира се предстои сериозна работа по създаване на документите на тази партия, но всъщност най- важното днес беше извършено.

Какви са впечатленията ви от изказванията и настроенията на хората в залата?

Повечето от изказалите се граждани показаха, че са хора с разумни желания, които умеят да артикулират политически позиции, ясна политическа воля и ясни политически желания. Имаше ясно заявена политическа воля от страна на гражданите да сключат нов граждански договор с политиците, т.е. да упражняват върху тях от тук нататък един сериозен контрол, за да не се получи това, което се случи със СДС на Надежда Михайлова - партията на гражданите да се превърне в партия на апарата, в която апаратът решава всичко.

Доста видни интелектуалци и общественици са включени в избрания днес Инициативен форум? Какво може да очакваме от този "мозъчен тръст"?

Хубаво е, че политически активните интелектуалци участват в създаването на новата дясна партия. Това обещава новата формация да има свой критичен коректив, тъй като спецификата на интелектуалния труд е да бъде критичен, да бъде дистанциран - в смисъл не като безучастност, а като наблюдаване, критика и коректив от страни.

Едно от изказванията, което призова да не се създава нещо ново с омраза в сърцата, беше посрещнато негативно. Защо реагираха така хората?

Според мен, този призив не беше добре разбран. Той по-скоро искаше да декларира християнско отношение, но реториката му беше твърде заобиколна и не беше разбрана от залата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?