Хората помагали на Брайвик да пренесе мунициите си до остров Ютьоя

В поредния ден от процеса срещу серийния убиец Андерш Брайвик, капитанът на ферибота до финландския остров Ютьоя Йон Олсен разказа как е помогнал на предрешения като полицай десен екстремист да качи на кораба сандъка с мунициите си. Олсен обясни, че нито той, нито останалите членове на екипажа са се усъмнили, че човекът може да не е служител на реда.

Брайвик разтоварил тежкия сандък и казал, че в него има техника за откриване на експлозиви. По-късно капитанът видял как убиецът застрелва първата си жертва на Ютьоя - охранителя на младежкия лагер. Вторият човек, когото десният екстремист убил, била жената, с която Олсен живеел - Моника Бьосай.

"Не си спомням дали го видях как застрелва Моника, но мисля, че да", каза спокойно капитанът за своята партньорка, която работела на острова в продължение на 20 години. Олсен побягнал панически след първите изстрели.

Той обясни, че често разсъждава дали е можел да постъпи по друг начин. "Всеки път стигам до заключението, че съм действал, както е трябвало", каза капитанът на ферибота.

Облечен с черен костюм и сива вратовръзка, 33-годишният Брайвик изслуша равнодушно свидетелските показания на 11-ия ден от процеса срещу него.

"Той излъчваше определен авторитет, когато пристигна в униформа на полицай", каза охранителят Симен Бреден Мортенсен. Той проверявал хората, качващи се на ферибота за остров Ютьоя, на който по онова време е бил летният лагер на управляващата Норвежка работническа партия (НРП).

Младият мъж уточни, че е бил изпратен на място на злополучния 22 юли като предохранителна мярка след бомбения атентат срещу сградата на правителството по-рано същия ден, при който бяха убити осем души.

Охранителят се учудил, когато Брайвик слязъл от цивилен сив "Фиат", но фалшивата полицейска карта, която убиецът носел около врата си, притъпила подозренията му. "Повярвах, че това е истинска полицейска карта", каза той.

Споделяне

Още от Свят