Хората с увреждания имат проблеми с помощите за придружител

Организации на хората с увреждания се оплакаха от проблеми с помощите за придружител. Освен, че отпусканите средства са малко, имало и проблеми с разпределянето им, с което са натоварени пет неправителствени организации.

Изпълнителният директор на Центъра за независим живот Капка Панайотова обясни, че за разлика от всички останали помощи, тези стигат до хората през национално представените организации. Вместо да информират хората, че помощите им се полагат по закон, те обаче ги заблуждавали, че е необходимо да членуват в някоя от организациите.

Панайотова разказа за случаи, в които от организацията удържат сума за членски внос от целевата помощ и така отчитат необходимата им членска маса за специалния им статут.

От Центъра за независим живот поставиха въпроса защо е решено само пет от общо 21 национално представени организации да раздават целеви помощи на хора с увреждания. Те призоваха министърът на труда и социалната политика да организира официално и прозрачно преброяване на членовете на всички национално представени организации на и за хора с увреждания, както и да въведе прозрачност в режима на финансирането им.

От центъра са изчислили, че целевата помощ за придружители възлиза на 12 стотинки на ден. Сумата за 2012 година е била 1.6 млн. лева, които се полагат на общо 38 726 човека.

Освен това правото на придружител е ограничено до 10 часа годишно, което било крайно недостатъчно.

Панайотова посочи, че хората с увреждания в България са най-бедни в ЕС, най-слабо образовани и имат най-недостъпната среда и транспорт.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?