Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хората ще развържат кесиите едва през 2012 г.

0 коментара
Хората ще развържат кесиите едва през 2012 г.

Ръстът на икономиката през 2010 г. се дължи предимно на износа, а крайното потребление и вътрешното търсене, който имат съществен дял при формирането на брутния вътрешен продукт (БВП), продължават да отчитат спадове, се казва в анализ на неправителствената организация Център за икономическо развитие (ЦИР). В същото време спестяванията на българските домакинства са нараснали с 3 млрд. лева за година. Това е резултат от кризисното мислене на българите и тази тенденция ще се обърне едва след като настъпи общото усещане за подобряване на икономическата среда, коментира Георги Прохаски, съпредседател на ЦИР, при представянето на доклада. Това ще стане най-рано през 2012 г., заяви той. По думите му свитото потребление е най-вече при нехранителните стоки – недвижимост, техника и т.н., и когато хората започнат отново да купуват, значи кризата е свършила.

За 2010 г. като цяло ЦИР очаква да бъде отчетен растеж малко над 1%. През 2011 г. ръстът ще продължи, но няма да надхвърли 3%.

Растежът при износа на стоки и услуги (18.2% през третото тримесечие на 2010 г.) и възходящата тенденция при промишлеността дърпат икономиката напред, но ефектите от това се пренасят много бавно в другите сектори, които имат по-голям дял при формирането на БВП, услугите например, каза Прохаски.

Неблагоприятна е ситуацията в строителството, което продължава да отчита спадове, и при чуждите инвестиции, които остават на много ниски равнища – около 1 млрд. евро през 2010 г. при 3 млрд. през 2009 г. През 2011 г. ЦИР не очаква повече 1.2-1.5 млрд. евро чужди инвестиции.

По думите на Прохаски икономиката на страната ще се върне към равнището на растеж от началото и средата на миналото десетилетие, след като България стане член на еврозоната. В близките три години няма изгледи това да се случи, но българските власти трябва да превърнат това в една от главните си цели, каза Прохаски.

"Нулева" година за приватизацията

Заявените намерения на правителството за кризисна приватизация и попълване на държавния бюджет през 2010 г. не получиха реални резултати. Годината ще бъде запомнена с "нулева” приватизация, което се случва за първи път от изминалите 18 години – периодът от началото на приватизационния процес в България, се казва в доклада на ЦИР.

Амбициозната програма на правителството за привличане на инвестиции в транспортния сектор чрез отдаване на концесии на обекти от пристанищната, летищната и железопътната инфраструктура не получи развитие. Основната цел на представения от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за публично обсъждане проект на "Стратегия за развитие на транспортната инфраструктура на Република България чрез механизмите на концесията” - да привлече частни инвестиции в изграждането и експлоатацията на обекти от транспортната инфраструктура – пристанища, летища и ж.п. гари, все още не е постигната.

Натискът над цените ще спре

Годишната инфлация през 2010 г. е над 4%, което се дължи най-вече на поскъпването на цените в световен мащаб през втората половина на 2010 г., се казва в доклада на ЦИР. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 4%, сред тях се открояват групите "животински и растителни масла и мазнини“ с 31.5%, "мляко, млечни продукти и яйца“ с 6.3%, "зеленчуци“ с 5.9% и "хляб и зърнени храни“ с 5%.

През 2011 г. динамиката на потребителските цени у нас ще е подтисната от все още свитото и предпазливо крайно потребление. В посока нарастване ще въздействат промените на международните цени и на административно регулираните цени. Доколкото при тях няма очаквания за нови сериозни скокове, може като цяло да очакваме по-ниска инфлация за 2011 г. от около 3%, се казва в доклада на ЦИР.

Безработицата ще се задържи между 8.5 и 9 на сто, прогнозират от центъра.

През 2010 г. финансовата система на страната остава стабилна, а представянето ѝ е малко по-добро в сравнение с предната година – за 12-те месеца на 2010 г. средната стойност на валутните резерви е 24.3 млрд. лв., а през 2009 г. тя е 23.8 млрд. лв. Към декември 2010 г. валутните резерви остават почти непроменени спрямо декември 2009 г. - с ръст 115 млн. лв.

Основните показатели в банковата система, сред които ликвидна позиция, доходност, привлечени средства и балансови активи, се подобряват през 2010 г. Активите в сектора се увеличават и към края на ноември вече са 72.5 млрд. лв. - най-високата стойност досега. Това представлява ръст на годишна база повече от 4 на сто, докато през ноември 2009 г. годишното изменение е било 3 на сто, отчитат експертите. През последното тримесечие на 2010 г. ликвидните активи на банките достигат 22.7 на сто (към ноември 2009 г. те възлизат на 20.6 на сто).

Лошите кредити на банките са около 10.6 на сто към края на септември и пикът им за 2010 г. може да е около 11 на сто. Въпреки всичко капиталовата адекватност на системата остава значително по-висока от регулаторния минимум и към септември достига 17.8 на сто, твърдят от ЦИР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.