Хората стават задължителни от I до XII клас

Хората стават задължителни от I до XII клас

В часовете по физическо възпитание в училище задължително ще бъдат изучавани хора, предвиждат проектите на нови образователни програми, публикувани на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане.

Народните танци и в момента присъстват в програмите по физическо, но се преподават по желание. Останалите занимания, присъстващи в задължителната подготовка, остават леката атлетика и гимнастиката и отборните спортове баскетбол, хандбал, волейбол и футбол. Като избираема дейност в новите проекти фигурират плуването и туризма.

В почти всички класове ще бъдат изучавани по едно или няколко хора, като сложността се увеличава за по-големите ученици.

В I клас ще се учи хорото "Боряно, Борянке", а във II  "Кулско хоро" и "Омуртарско хоро".

Децата в III клас ще трябва да играят "Самоковско хоро" и "Седенчица" “Дунавско хоро“, както и "Джиновско" на място.

В V клас ще се изпълняват право тракийско хоро и тракийска ръченица, а в VI - "Малашевско хоро". В VII клас децата ще трябва да знаят стъпките на "Пайдушка тройка" и "Добруджанска ръка".

В VIII клас ще се танцуват "Пайдушка четворка" и народен танц, който е специфичен за региона, а в IX - шопско и македонско хоро.

В X клас учениците ще изучават “Елено, моме“ и гръцкия танц “Сиртаки“. Това е и единственият чуждестранен танц, който ще се изучава, за разлика от сегашните програми, в които фигурират и други стилове, макар и като допълнителна подготовка – валс, танго, самба.

В XI и дванадесети клас учениците ще се учат да танцуват "Охридско хоро", "Дайчово хоро" и "Ганкино хоро".

Влизането на хората в задължителната подготовка вероятно е част от “патриотичния“ уклон на новото ръководство на образователното министерство, което обяви, че ще се съобрази с исканията за повече български автори и възрожденски песни в часовете по български език и литература.

Именно манипулации около отпадането на емблематични български произведения и смяна на термини в учебниците по история разпалиха скандала, довел до смяната на предишния министър Тодор Танев.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?