Хората в големите градове с електронни здравни карти от януари

Хората в големите градове с електронни здравни карти от януари
Здравният министър Анна-Мария Борисова обяви в четвъртък, че очаква през януари хората в големите градове като София, Варна и Пловдив вече да имат електронни здравни карти. Изказването на министъра е донякъде изненадващо, тъй като до момента не е оповестявано, че в тази посока се работи реално. Не е известно, например, да е обявена поръчка за фирма, която да изгради електронната система. “Това предложение ще спести доста милиони и няма да има нужда от друг носител на информация“, обясни Борисова пред бТВ.

“С вашата лична карта преценявате, че трябва да отидете при вашето джипи. Там ще има апаратче, на което вие ще се регистрирате, и в системата веднага ще се отговори вие дали сте здравно осигурен сега и веднага, на момента. Лекарят ще си внесе своя кодов номер. Влиза се в системата и веднага се записва това, което е необходимо, в зависимост от това какво ще реши вашето джипи – дали то ще иска да ви се прави изследване ще се въведе един код, дали ще иска да ви се прави консултации със специалист – друг код, дали ще ви прати в болница – трети код“, разясни министърът как ще функционира картата.

“След което вие примерно отивате при специалист, там също пристигате с изследванията, които е назначило джипито. Вижда специалистът изследванията, преглежда ви и преценява, че вие сте за болница. И регистрира, че вие отивате в болница. Отивате в болницата, но и при специалиста сте се регистрирала, че сте пристигнала при него, при точно кой специалист. След това отивате в болницата, в болницата също се чекирате и се разбира в коя болница сте влезли. Там всичко се проверява, вижда се вашето състояние, слага се диагнозата“, допълни Борисова.

По-нататък системата ще се разширява и към по-малките населени места, като по думите на Борисова тя има възможност да обхване включително прегледите по домовете. “След това ще се разширява и на втори етап ще отидем към областните болници. След тях ще отидем към общинските болници, включително, аз бях приятно изненадана, че има техническите възможности това да се случи и когато бързата помощ отива на адрес. Когато общопрактикуващият лекар отива по селата, това също може да бъде регистрирано. Има технически възможности. И това много ме зарадва, защото се безпокоях дали тези части от нашата система могат да бъдат регистрирани“, обясни министърът.

Общински фонд ще покрива здравни разходи на социално слаби

Борисова съобщи, че по предложение на кмета на Шумен ще бъде създаден социален фонд към общините, където ще постъпват част от средствата от общински данъци и такси. С парите от този фонд ще се покрива лечението на хора без здравни вноски, които са социално слаби.

“Този кмет иска да създаде един общински фонд точно за тази група социално слаби хора. А един такъв фонд има и в други страни, аз съм чувала за това. Така че аз ще предложа да се създаде един такъв фонд към общините“, каза Борисова.

Тя обяви, че ще предложи който не си плаща здравните осигуровки да работи като санитар между три и шест месеца. "Мисля, че това ще бъде много полезно за болниците и много полезно за хората. Нека да видят всъщност какво се случва там и че там се полага един много тежък труд и че там става дума за живот и здраве, и че това са много сериозни неща. И може би, виждайки всичко това, той ще осмисли своето решение", каза Борисова.

Тя съобщи още, че “няколко десетки хирургически отделения“ няма да отговорят на новите изисквания и ще бъдат затворени, но нито един лекар няма да остане без работа. “Ние разширяваме извънболничната помощ. Ние въвеждаме еднодневна хирургия, еднодневна диагностика, еднодневна терапия. Това са дейности, които спокойно биха могли да бъдат и сега извършени в доболничната помощ. Това може да се извърши, например, в диагностично-консултативния блок на самата болница“, коментира министърът.

Разделяне на тежки и леки случаи и безплатна сестринска грижа по домовете

Борисова представи две лични идеи - тежките случаи в болниците да бъдат разделени от леките и да бъде създаден медицински пакет за сестрински грижи по домовете.

“Хубаво е особено в онкологията да не се събират тежко болните на едно място, защото този, който току-що се е разболял, той ще види тежкия случай, той ще се притесни, той ще се сломи. Изключително важно е психическият климат на болния да е добър. Той да бъде по-скоро сред своите, сред семейството си, да получи подкрепата, да се чувства, че е сред здравите, а не да стои сред тежко болните. Знаете ли, при моята обиколка в една от болниците аз установих, че в онкологичното отделение имат сектор за терминално болни. И аз се скарах – как е възможно там да сложат този сектор на умиращите сред другите, които имат перспективата, при които на време е сложена диагнозата, които ще живеят години, а те ще видят края на други. Това не бива да се допуска. Важно е да се създаде подходяща атмосфера в болниците“, заяви Борисова.

Тя посочи, че от новата година хронично болните вече ще бъдат насочвани директно към болниците за долекуване.

“Това са пациенти, на които диагнозата се знае. Това са пациенти, на които се знае лечението, само те трябва да бъдат текущо подкрепени. Да вземем един пример. Болен със сърдечна недостатъчност – той от време на време, да кажем, два пъти в годината, има нужда от венозни инфлузии с лекарство, от което ще се увеличи уринирането, за да се облекчи белодробната и съдебна система. От това нещо има нужда от време на време. Защо ще ходи в болницата за активно лечение, където са острите болести? Той ще отиде в другото лечебно заведени, в другото отделение, където просто ще се извършат тези процедури и той отново ще се прибере в къщи“, посочи министърът.

"И още нещо – ние искаме да стигнем до дома на пациента. Аз искам да се създаде, и това ще залегне в новите закони, които сега се надявам да приключим до края на годината, да регламентираме сестрински труд. Сестрински труд, който могат да упражняват тези сестри, които желаят и се обединят в тези асоциации, в дома на пациента. Примерът, който ви дадох, на възрастния човек със сърдечната недостатъчност – ако една сестра от време на време, през 2-3 дни наобикаля дядо Димитър, условно да го наречем, и следи кръвното му налягане и то е добро и му следи дали си пие редовно и хапчетата за уриниране, за да няма нужда да влиза в болницата да му се прави инфлузия, същият този дядо Димитър няма да направи хипертонична криза на фона, на която може инфаркт да направи, на фона, на която може инсулт да направи. И тогава ние ще го вкараме в болницата за активно лечение, ще даваме сума пари, но да оставим парите – човекът е важен за нас“, каза Борисова.

Тя уточни, че “дядо Димитър няма да плаща нищо“, тъй като сестринския труд ще се заплаща от касата чрез "едни малки пакетчета“.

Министър Борисова призна, че липсата на средства затруднява реформата в здравеопазването и заяви, че разбира лекарите, които се готвят за протести. “Сигурно ще излязат, защото без пари много не може да се живее“, каза тя. Попитана дали, ако беше редови лекар, щеше да сложи протестна лентичка на ревера си, тя отговори: “Не мога да не я сложа, защото те имат семейства зад гърба си“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?