Хората в Русия губят чувството за сигурност в утрешния ден

Хората в Русия губят чувството за сигурност в утрешния ден, пише "Независимая газета". През последните три месеца в страната е нараснал броят на хората, разтревожени за бъдещето, информиравестникът, като се позовава на "провластовия" социологически център ВЦИОМ, съобщи ББС.

Сигурност в утрешния ден усещат 51 на сто от участниците в анкета сред жители на 132 града в Русия. През миналото тримесечие оптимистични са били 58 процента от отговорите, през второто - 61 на сто.

Повечето анкетирани планират живота си едва за два-три месеца напред. Нищо чудно, че несигурността расте - растат и потребителските цени, а повишение на доходите не се задава, пише изданието, цитирано от БТА.

След анализ на официалната статистика то стига до извода, че годишната инфлация в Русия може да е стигнала около 9.4 на сто. С по 25 процента са поскъпнали примерно свинското и захарта, с 65 на сто - елдата (или гречка), едно от най-популярните в страната варива. Над 15 на сто е поскъпването на рибата и морските дарове.

Това обаче са средни данни - от провинцията идват още по-тревожни новини, посочва всекидневникът. В Нижегородска област (Централна Европейска Русия) ценовият скок при картофите е почти 40 на сто, при рибата - 42 на сто, а елдата е поскъпнала със 74 процента.

Месопроизводителите допускат цените при тях да нараснат с 20-30 на сто, а продавачи твърдят, че догодина ще поскъпне средно с 20 процента и чаят на дребно.

Несигурността идва и от спада в доходите. В някои области сенадига възмущение от бавенето на заплатите и съкращенията сред персонала. Вестникът очаква днес протест във волгоградски завод, където според местни медии от осем месеца не се плащат възнаграждения. В друго местно предприятие се канят да уволнят близо 700 души, в трето - над 4000.

Бордовете на компаниите не хранят илюзии, че положението ще се подобри. По данни на сайта Superjob.ru, двойно по-малко фирми от миналата година предвиждат да вдигнат или индексират заплатите.

Хората ходят по-рядко в заведения за обществено хранене, констатира изданието и помества коментар на Алексей Гисак, съсобственик на верига кафенета: "Пазарът плавно се търкаля към пропастта, покупателната способност продължава да спада, а наемите в евро и долари - да растат заедно с цените на храните".

Хлебните изделия в Русия може да поскъпнат с 10 на сто, при все че тазгодишната реколта зърнени храни е сред най-високите, прогнозира "Комерсант".

Доставчиците вдигат цените и се мотивират с поскъпване на брашното, зърното и захарта, чуждестранните суровини, амбалажа и транспорта, пояснява Артьом Глушченко, говорител на веригата "О'кей". Вдига се дори цената на маята, сочат изявления на негови колеги.

Руското министерство на промишлеността и търговията обаче не регистрира сериозни колебания в цените на хляба и твърди, че браншовият пазар внимателно се следи от Федералната антимонополна служба, допълва "Комерсант".

Споделяне

Още от Свят