Хората в Русия са все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин

Хората в Русия са все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин

Жителите на Русия престават да смятат за престъпление репресиите на Сталин. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", разказва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Делът на хората в страната, смятащи сталинските репресии за политическо престъпление, за пет години е спаднал от 51 на 39 процента, а една четвърт от участниците ги мотивират с "политическа необходимост".

Запитани за отношението на днешните руски власти към сталинските репресии, анкетираните най-често избират варианта "те изобщо не мислят за това". Само 26 на сто от хората в Русия смятат Сталин за държавен престъпник.

"Обратът в отношението към репресиите, както и към други теми, датира от 2014 г., когато се появиха проблемите със Запада и желанието за твърд ръководител по модела на съветската митология, затова отслабна и критиката срещу Сталин", обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Израсна поколение, което се намира исторически далеч от тези събития и не е получило достатъчно знания по въпроса, констатира историкът Никита Петров от правозащитната организация "Мемориал".

"Това е безпаметност, съчетана със злонамереност от страна на властите, които го правят, за да не се осъзнава човек като част от историята, а да сакрализира и днешната власт.

Безразличието на властите тласка масовото съзнание към схващането, че си съподчинена единица и затова не бива да риташ срещу властите", коментира общественикът пред "Ведомости".

Споделяне

Още от Свят