Хората в Русия все повече свързват религиите с властта

Хората в Русия все повече свързват религиите с властта

Все повече жители на Русия се смятат за религиозни, сочат поместени във "Ведомости" данни от проучване на центъра "Левада".

През последните две години броят на хората в страната, определящи се като "много религиозни", е нараснал от 4 на 9 процента, а на "донякъде религиозните" - от 31 на 44 процента.

Тези цифри обаче не са много свързани с истинско приобщаване към вярата, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си. Отношението към религията и църковните тайнства фактически не се мени, смята Наталия Зоркая от "Левада": дори хора, които твърдят, че са много религиозни, не постят, не ходят на църква и т. н.

Жителите на Русия се идентифицират с религията като част от днешния обществен живот в страната, от нейното всекидневие. Което на свой ред идва от засиленото присъствие на църковните йерарси в публичното пространство, от повишеното им участие в решаването на политически, обществени и имуществени проблеми.

Хората в Русия все повече свързват традиционните вероизповедания с държавата и властта, изтъква Зоркая. Затова, виждайки растящото влияние на религията, предпочитат да мислят за себе си като за част от мнозинството.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?