Хората в Русия все повече свързват религиите с властта

Хората в Русия все повече свързват религиите с властта

Все повече жители на Русия се смятат за религиозни, сочат поместени във "Ведомости" данни от проучване на центъра "Левада".

През последните две години броят на хората в страната, определящи се като "много религиозни", е нараснал от 4 на 9 процента, а на "донякъде религиозните" - от 31 на 44 процента.

Тези цифри обаче не са много свързани с истинско приобщаване към вярата, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си. Отношението към религията и църковните тайнства фактически не се мени, смята Наталия Зоркая от "Левада": дори хора, които твърдят, че са много религиозни, не постят, не ходят на църква и т. н.

Жителите на Русия се идентифицират с религията като част от днешния обществен живот в страната, от нейното всекидневие. Което на свой ред идва от засиленото присъствие на църковните йерарси в публичното пространство, от повишеното им участие в решаването на политически, обществени и имуществени проблеми.

Хората в Русия все повече свързват традиционните вероизповедания с държавата и властта, изтъква Зоркая. Затова, виждайки растящото влияние на религията, предпочитат да мислят за себе си като за част от мнозинството.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?