Хората започват да комбинират покупка на едностаен и двустаен имот

Хората започват да комбинират покупка на едностаен и двустаен имот
Купувачите на недвижими имоти започват по-често да комбинират покупка едновременно на съседни едностаен и на двустаен апартаменти, вместо тристайно жилище. Това сочи анализ на “Българиън Пропъртис”, оповестен в четвъртък.

Според данните за второто тримесечие на 2006 г. на всеки 12 покупки на жилище една сделка е за два апартамента. Това е ръст от 107 на сто, като за предходния период комбинирана покупка е ставала на всяка 25-а сделка.

Според компанията за услуги в областта на строителството и продажбите на недвижими имоти комбинираната покупка на едностаен и двустаен била предпочитана пред тристайния, заради ограниченото предлагане на последните имоти и заради голямата отстъпка, която дават агенциите при двойна покупка на жилища. Така бъдещите собственици на съседни гарсониери и двустаен апартамент се сдобивали по-функционално жилище с две спални и две бани. Освен това лесно можело да се предприемат действия по отдаването на едното или двете жилища под наем. Двустайният е основната единица за отдаване под наем на средностатистическото семейство, а едностайният лесно се отдава под наем на сам човек или на двойка.

Компанията прогнозира също, че покупката на комбинация от няколко апартамента ще става все по-атрактивна.

Споделяне

Още от Имоти