Хоро-блокада в София срещу продажбата на земя на чужденци

Протестиращите искат разваляне на всички сделки за ниви с чужденци, сн. БГНЕС

Протестно хоро, изиграно от около петдесетина души срещу продажбата на земя на чужденци, блокира за около половин час в неделя следобед движението около сградата на Министерството на земеделието и храните в София. След това демонстрантите поеха към централата на БСП на "Позитано", откъдето ще отидат пред Съдебната палата и отново ще играят хоро, а накрая ще се насочат към площад "Народно събрание”.

 

Демонстрантите се обявиха против опитите на управляващите да прегласуват решението на парламента за удължаване на мораториума върху продажбата на ниви на чужденци до 2020 г. Забраната трябваше да отпадне от 1 януари 2014 г., но по предложение на "Атака" и с подкрепата на ГЕРБ и повечето депутати от БСП тя бе удължена. След закана на ЕК да заведе наказателна процедура срещу България за нарушаване на предприсъединителния договор за еврочленство премиерът обяви, че се търси начин да се реши въпросът с новия мораториум.

 

Недоволни от този развой на събитията са "Атака", а сега събралите се хора поискаха не само да се забранят сделките с чужденци за покупко-продажба на ниви, но и да се развалят досегашните такива, които са възможно през фирми и инвестиционни фондове. Според протестиращите трябва да се възстанови чл. 22, ал.1 от Конституцията от 1991 г., който гласи, че чуждестранни физически и юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя.

 

Един от организаторите на протеста каза на микрофон, че действията на правителството срещу забраната на продажбата на земя на чужденци показват, че кабинетът не иска да даде възможност за развитие на земеделието ни.

 

Демонстрантите издигнаха голям плакат с изображения на български ханове, царе, революционери и възрожденци, на който е написано "Ние не сме дали разрешение да продавате”. Други плакати гласят: "Продажба на земя на чужденци + внос на пришълци = обезбългаряване”, "Земята българска не си продавам – тя ми е безценен дар от бога”.

 

На стълбите пред сградата на агроминистерството бяха сложени и надписи "1 кв.м за 0,5 литра вода, 0,50 лева – промоцията е валидна до изчерпване на количествата", "Земя, напоена с кръв, не се продава".

 

Някои от участниците в шествието са облечени в национални носии, държат български знамена и икони.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?