Хорст Кьолер е новият президент на Германия

Бившият шеф на МВФ проф. д-р Хорст Кьолер беше избран за президент на Германия в неделя. Новият държавен глава, чиято роля е предимно церемониална, беше избран от специално федерално събрание от над 1200 политици, което се свиква на всеки пет години.

Кьолер, който бе подкрепен от Християндемократическия съюз в опозиция и либералните партии, спечели вота срещу университетския професор Гезине Шван, чиято кандидатура беше издигната от управляващата коалиция на социалдемократите и зелените. Шван се надяваше да стане първата жена президент на Германия.

След избирането си Хорст Кьолер призова германците да подкрепят реформите за излизане от икономическата стагнация.

Българският президент Георги Първанов изпрати поздравителна телеграма до проф. д-р Хорст Кьолер.

"Пожелавам ви здраве и успехи във Вашата високоотговорна дейност на този най-висок държавен пост за по-нататъшното утвърждаване на международния авторитет на Вашата страна и на благополучието на нейния народ", се казва в телеграмата.

Първанов изразява своята увереност в по-нататъшното възходящо развитие на всестранните отношения между Република България и Федерална република Германия и на връзките между двата народа във взаимен интерес и в името на общото европейско бъдеще.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?