Хорст Зеехофер, "патриотичният" трън в петата на Меркел

Хорст Зеехофер с унгарския премиер Виктор Орбан през октомври 2016 година

Дали той ще е човекът, заради когото ще падне канцлерката Ангела Меркел? Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер поведе срещу нея кръстоносен поход заради миграцията и в защита на националните интереси в стил "Германия на първо място".


Назначавайки го на такъв пост по време на трудното съставяне на коалиционно правителство през март, канцлерката се надяваше да го задържи под свой контрол - както него, така и силно консервативната баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), на която Зеехофер е председател.


Но сега тази стратегия се обърна срещу нея. Постоянното напрежение между ХСС и дясноцентристката партия на Ангела Меркел (Християндемократическия съюз - ХДС), създало се след отварянето на границата за стотици хиляди търсещи убежище, вече достигна точката на кипене.


"Не мога повече да работя с тази жена", бил казал Зеехофер пред свои приближени, ако вярваме на всекидневника "Велт".


Министърът и неговата партия заплашиха, че ще започнат да връщат от границата пристигащи в Германия мигранти, ако са регистрирани в друга страна от ЕС.

Свободна провинция Бавария


Ангела Меркел очакваше, че скромният напредък по този въпрос, който тя постигна на срещата на върха на европейските лидери, ще бъде достатъчен, за да убеди политика, наричан от противниците си "Лудия Хорст".


Каква е мотивацията на министъра? Част от отговора е в произхода на този 68-годишен мъж с дълбоки корени в "Свободната провинция Бавария", официалното име на провинцията, която през цялата германска история се е възприемала като отделна "държава".


Този убеден католик, който обича да носи традиционните баварски кожени панталони, е роден и израснал в Инголщат, бастиона на "Ауди", между Мюнхен и Нюрнберг.


Зеехофер, който произхожда от скромно семейство, винаги е поделял кариерата си между своя регион и Берлин: депутат в продължение на 28 години, след това провинциален министър-председател на Бавария от 2008 до 2018 г., той става част от правителството при управлението на Хелмут Кол като министър на здравеопазването (1992-1998 г.), след това министър на земеделието (2005-2008 г.) при Меркел.


Кариерата му можеше да приключи през 2002 година. Прекарва седмици в спешно отделение с миокардия, заради слабото му сърце лекарите го съветват да се откаже от политиката.

Против Меркел


От три години насам той се противопоставя на тавана на Ангела Меркел за мигрантите (въпреки че ХСС и ХДС са принципно съюзнически партии) и това му даде "втора младост". По време на този конфликт този 193-сантиметров гигант, ветеран в политиката, иска да спаси на първо място влиянието на своето политическо семейство на местно равнище.


ХСС, чийто председател е от 2008 г. насам, управлява Бавария без прекъсване от 1957 година. Но през последните няколко години ХСС стана свидетел на намаляване на влиянието ѝ, особено на последните парламентарни избори през септември, на които получи 38 на сто от гласовете - най-слабия си резултат от десетилетия.


Още по-лошо: заплашена от крайната десница, ХСС рискува да загуби абсолютното си мнозинство на регионални избори, насрочени за 14 октомври.


Първо, след тежка борба срещу Ангела Меркел, през март той успя да получи вътрешното министерство, а след това да го прекръсти на министерство "на Родината". Едва назначен, той създаде първото си противоречие, заявявайки, че "ислямът не е част от Германия" - страна, в която живеят около 4 милиона мюсюлмани. Тогава канцлерката публично го скастри.


Но като се изключат тактическите съображения, Хорст Зеехофер, който обича да се появява редом с унгарския премиер Виктор Орбан и който казва, че се разбира прекрасно с италианския си колега Матео Салвини, изглежда е решил да извърши с партията си нещо като национална революция в Германия, с тръмпистки акценти и скъсвайки с проевропейското следвоенно наследство.


Всекидневникът "Тагешпигел" я резюмира така: "Германия на първо място, Европа на второ".

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа