Хорст Зеехофер разкри дългоочаквания план за миграцията

Хорст Зеехофер

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер разкри във вторник дългоочаквания план за миграцията, предаде ДПА.


Лидерът на баварския Християнсоциален съюз първоначално искаше да оповести плана преди четири седмици, но отложи представянето заради изразените от от канцлера Ангела Меркел опасения относно едностранното решение за недопускане на мигранти в Германия.


Твърдолинейният Зеехофер често се противопоставяше на дългогодишния си съюзник Меркел по въпросите на миграционната политика, още откакто се опълчи на решението ѝ да допусне в страната близо единия милион бежанци през 2015-2016 г., припомня ДПА.


По време на представянето на плана днес в Берлин Зеехофер отбеляза, че той е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която е незабавно необходима за Германия.


"Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави", заяви германският вътрешен министър.


Употребата на термина "транзитни центрове" със сигурност ще създаде недоволство у лявоцентристкия коалиционен партньор - социалдемократите. Някои техни представители се обявиха срещу създаването на съоръжения от затворен тип.


Зеехофер замени терминологията с "трансферни центрове", за да ги успокои, но заяви, че планът му е бил завършен на 4 юли, преди да преговаря по въпроса с Християндемократическия съюз на Меркел и със социалдемократите.


Министърът каза, че ще цели яснота по въпроса кои държави членки на ЕС ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанците, регистрирани в тези страни.


Той обяви, че очаква "сложни разговори", но изрази надеждата си, че те ще се увенчаят с успех. "Колкото по-малко може да стори Европа, толкова по-важни стават националните мерки", заяви Зеехофер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа