Хорст Зеехофер заяви, че ислямът не е част от Германия, но мюсюлманите са

Хорст Зеехофер

Ислямът не е част от Германия, но мюсюлманите са, заяви новият министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, влизайки в противоречие с канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

"Ислямът не е част от Германия. Германия е формирана от християнството. Част от това са неделите, когато не се работи, и църковни празници и ритуали като Великден, Петдесетница и Коледа", каза водачът на Християнсоциалния съюз (ХСС) пред в. "Билд".

"Естествено, мюсюлманите, които живеят тук, са част от Германия. Това обаче не означава, че трябва да се откажем от характерни за страната ни традиции и обичаи заради някакви фалшиви аргументи, подчерта бившият премиер на провинция Бавария пред таблоида.

Изказването "Ислямът е част от Германия" датира от 2010 г. и е на тогавашния германски президент Кристиан Вулф, но Меркел често повтаряше фразата и я превърна в своя, така че днес тя се свързва най-често с нея.

Макар и близък съюзник на Меркел, Зеехофер критикуваше открито проимигрантската ѝ позиция.

 

"Трябва да седнем на една маса с мюсюлманските организации и да потърсим диалог. Посланието ми е: мюсюлманите трябва да живеят заедно с нас, а не паралелно или в противоречие с нас. За да го постигнем, ни е необходимо взаимно разбирателство и уважение. Това може да стане само, ако разговаряме помежду си", каза той.

Споделяне

Още от Европа