Хосни Мубарак излезе от затвора

Хосни Мубарак излезе от затвора

Египетски прокурор нареди в четвъртък на затвора Тора край Кайро да освободи бившия президент Хосни Мубарак, предаде Ройтерс. Представител на прокуратурата заяви, че са изпратени писмени инструкции на управата на затвора да освободи Мубарак, свален от власт през 2011 г.

По-късно бе съобщено, че Мубарак вече е прехвърлен с хеликоптер от затвора Тора във военната болница "Ал Маади" в Кайро, където ще се намира под засилена охрана.

Съгласно въведеното в Египет извънредно положение, на бившия президент ще бъде забранено да напуска страната. Осемдесет и пет годишният политик, управлявал от 1981 до 2011 г., ще е под домашен арест до огласяване на окончателната присъда по дело за съпричастността му към стрелбата срещу демонстранти през януари 2011 г. Това дело не е приключило и заседанията по него ще бъдат възобновени на 25 август.

Вчера от експрезидента беше снето и последното обвинение в корупция. Делото се отнасяше за получени от издателския холдинг "Ал Ахрам" подаръци на стойност между 600 000 и 1,5 милиона долара. Защитата на Мубарак доказа, че бившия държавен глава е върнал тези средства в хазната.

По-рано беше потвърдено, че Мубарак не е замесен в два други корупционни скандала - за президентските дворци и за разхищаване на 160 милиона долара държавни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят