Хоспитализацията с пръстов отпечатък остава въпреки съдебното решение

Здравното министерство обжалва отменената от ВАС идентификация

Хоспитализацията с пръстов отпечатък остава въпреки съдебното решение

Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) и не възнамерява да преустанови чекирането с пръстов отпечатък в болниците до окончателното произнасяне на съда. Това обяви във вторник зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков.

В понеделник ВАС отмени текст от наредбата за достъпа до медицинска помощ, с което на практика спира действието на системата за пръстова идентификация в болниците до окончателното произнасяне на съда.

“Разбира се, че ще обжалваме. Това е механизъм за контрол в НЗОК, който досега не е въвеждан и е абсолютна спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК. Това вреди не само на всички нас като пациенти, които внасяме здравни осигуровки в тази каса. Вреди и на онези лечебни заведения, които честно и почтено вършат своята работа", коментира Шарков.

Той повтори тезата си от понеделник, че за първата половина на ноември, след влизането в сила на системата за чекиране с пръст, болниците са отчели 18 480 хоспитализации по-малко в сравнение със същия период на октомври. Или за 15 дни ще бъдат спестени почти 15 млн. лева.

По думите му числата са достатъчно красноречиви и за година дори да не се спестят 300 млн. лева, а 100 млн. лева, това ще е напълно достатъчно като ефект от системата.

Противно на разказите на пациенти с досег до системата, здравното министерство твърди, че чекирането в болниците не създава проблеми и под 350 души са отказали пръстова идентификация досега.

Пациенти и болници се оплакват обаче, че системата често забива, отпечатъците се взимат трудно, особено на възрастни хора и това създава напрежение.

Във вторник болниците осъмнаха объркани след решението на ВАС, тъй като не бяха получили инструкции от здравната каса как да процедират. Затова те продължаваха да чекират пациентите през системата, за да не им бъде отказано плащане от НЗОК.

Шарков отказа да коментира мотивите, с които съдът отмени наредбата, но смята, че няма проблем в правното регламентиране на системата за пръстова идентификация.

"В Закона за здравното осигуряване още преди години е вменено задължението на НЗОК да създаде индивидуален идентификационен номер на всеки гражданин. И няма изрично изискване да се разписва в закона какво ще представлява този номер. Ние сме го обяснили в наредбата", каза Шарков.

Според съда обаче липсва законова регламентация какво представлява този уникален номер и същият като нов вид идентификация на осигурените лица не е допустимо да бъде въведен с наредба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?