Хотел "Мирамар" ползва три незаконни обекта на плажа в Обзор

Има и още две незаконни съоръжения – детски кът на хотел "Сънрайз" и на частно лице

Хотел "Мирамар" ползва три незаконни обекта на плажа в Обзор

Хотел "Мирамар" ползва три незаконно изградени обекта на плажа "Обзор-мотела". Има и още две незаконни ограждания – детски кът, ползван от хотел "Сънрайз" и частен имот насипан с насипан допълнителен пясък от плажа. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Ведомството на министър Николина Ангелкова заедно с МВР, Регионалната здравна инспекция, Морска администрация и Дирекция строителен контрол на община Обзор са направили съвместна проверка. Поводът е бил множество сигнали, подадени до институциите, е посочено в съобщението. 


Хотел "Мирамар" без категоризация

Хотел "Мирамар" е построен на първа линия на плажа в Обзор, редом с хотели на Валентин Златев и Веселин Данев. Хотел "Мирамар" е ползвал три незаконно изградени заведения на плажната ивица, но от съобщението на Министерството на туризма не става ясно кой ги е изградил.

"Община Обзор трябва да предприеме действия по премахване на трите преместваеми незаконни обекта, в случай че не бъдат узаконени", се казва в съобщението на Министерството на туризма.

Инспекцията е установила още, че хотел "Мирамар" не е подновил и категоризацията си, за което ще бъде санкциониран от Комисията за защита на потребителите, е посочено още в съобщението.

Преди години хотела беше част от международната верига "РИУ" (RIU), но отпадна заради неспазване на високите изисквания. Причината беше оплаквания от германски и британски туристи от стомашно неразположение и вирусни инфекции, недостатъчно чисти стаи. След това собственика му започна да развива собствена верига морски хотели HVD.

Хотел "Мирамар" е собственост на дружество на "Вива клуб" ЕООД, което е собственост на "Асортис Лимитид", регистрирано във Великобритания. Седалището на компанията е в курорта Златни пясъци, а управители са Христо Асенов, известен с прякора Бацата, и съпругата му Виолета, показва справка в Търговския регистър.

Освен хотел "Мирамар", дружеството е собственик и на хотел "Вива клуб" на Златни пясъци

Капиталът на "Вива клуб" е над 1 млн. лв. За 2016 г. компанията е реализирала приходи за над 4.9 млн. лв., което е ръст с над 1.1 млн. лв. спрямо година по-рано. Дружеството отчита печалба от 130 хил. лв. при 35 хил. лв. за 2015 г., показва финансовият му отчет за 2017 г. Изказано е квалифицирано мнение на счетоводителя, че заради големите си задължения над 1 млн. лв. има риск дружеството да изпита финансови трудности през тази година.

Христо Асенов - Бацата е бивш борец, свързван през 90-те години със силовите групировки. През 1997 г. срещу него има опит за покушение, след който заминава да живее в чужбина. В хотелската му група HVD влиза още хотел "Бор" в Слънчев бряг.

Хотел "Сънрайз" с незаконен детски кът

Проверката на Министерството на туризма е установила и две незаконни заграждения. Едното от тях е детски кът, който се ползва от хотел "Сънрайз", а другото е означено като частен имот, където е насипан допълнителен пясък от плажа. Загражденията трябва да бъдат премахнати, се казва в съобщението на Министерството на туризма.

Комплекс "Сънрайз" беше открит през август 2008 г. Той се състои от четири сгради и има огромен подземен паркинг. Година по-късно от МВР съобщиха, че паркинга на хотела се е ползвал за трафик на крадени коли, в него са се пренабивали номерата на автомобилите. По случая беше задържан единия от собствениците на комплекса варненецът Здравко Минев и управителя на хотела по това време Кенан Керим от Провадия. Няма публична информация как е приключило това дело.

Относно незаконно заградения частен имот с допълнително насипан пясък върху него, за който не е посочено на кого е, Министерството на туризма ще направи замерване. "Ако се окаже, че има добив на пясък от плажа, с който е засипан имотът, Министерството на туризма ще състави акт за административно нарушение на извършителя. Според българското законодателство няма частен плаж - ивицата е изключителна държавна собственост", е посочено в съобщението.

Наемателят на плажа е без нарушения

Проверката не е открила нарушения на наемателя на плажа. Той е изпълнил всички задължителни дейности по стопанисване, се казва в съобщението на Министерството на туризма.

"Съмър инвест" спечели търга за наемател на плажа "Обзор-мотела" с годишна наемна цена от 409 200 лв. с ДДС през март 2017 г. Дружеството е създадено през ноември 2016 г. с капитал от 10 лв. и негов собственик е Стоян Трендафилов. Той е член и на фондация "Център за модернизиране на политики", която според публикации в медиите е свързана с Реформаторския блок.

"Съмвър инвест" стана наемател и на плажа "Бургс-север" през тази година. За него годишната наемна цена е 600 000 лв.

Споделяне

Още от Бизнес