Хотел в Балчик глобен с 300 лв., защото пускал на запис популярни песни

Четиризвезден хотел в Балчик е наказан да плати 300 лв. глоба, тъй като е пускал в сградата си записи на песни, без да е имал разрешение на притежателя на авторските права върху тях. В понеделник Районният съд в Балчик е потвърдил наказателно постановление на Министерството на културата (МК) за хотел "Мистрал“ в морския град, защото нарушил Закона за авторското право и сродните му права.

При планова проверка в хотела през май 2009 г. старши инспектор в дирекция "Авторско право и сродните му права" към МК е установил, че във фоайето на запис звучат известни песни. От компанията "Музикаутор" - организацията за колективно управление на авторски права за територията на България, са уведомили, че търговското дружество, собственик на хотела, няма сключен договор за публично изпълнение на песните.

Районният съд в Балчик смята, че наказателното постановление, издадено от зам.-министър на културата, е обосновано и правилно. Музикалните произведения, пускани в хотела, независимо от техния източник, безспорно представляват "организиране на публично изпълнение чрез запис".

Без значение е в случая дали музиката е звучала по телевизия, радио, от дисков запис или по друг начин, пише в съдебното решение, цитирано от БТА. Само размерът на санкцията - 500 лева, не е съобразен със степента на обществена опасност на деянието, посочват още от съда.

С мотива, че става дума само за четири изпълнения и че нарушението е констатирано за първи път, съдът намалява глобата до предвидения в закона минимум от 300 лева.

Решението може да се обжалва пред Административния съд в Добрич в двуседмичен срок.

Споделяне

Още от България