Хотелиери крият милиони с лъжливи данни за нощувките

Хотелиери крият милиони с лъжливи данни за нощувките

Практика е хотелиерите и собствениците на частни квартири да декларират броя на нощувките в обектите им както те сметнат за добре, което ощетява хазната с милиони и е нарушение на закона, заяви във вторник директорът на Областна дирекция на МВР Бургас Милен Димитров.

"По същество това са документи с невярно съдържание и ако бъде фиксирано такова несъответствие, влизаме под ударите на наказателния кодекс и тук ще вземаме отношение и ние", заяви Димитров.

"Ще спомена само няколко цифри за да онагледя парадокса. Курортната такса в община Несебър и в комплекс Слънчев бряг е 80 стотинки на нощувка. За миналата година за целия сезон общината е събрала около 1.4 млн. лева от курортна такса. При един бърз преглед на наличната леглова база и при изчисления съобразени с 50 % заетост излиза, че на месец би трябвало да се събира сума от около 10 млн. лева. Сами разбирате, че ако такива приходи постъпят в община Несебър, а и във всяка друга община, какво може да се случи с инфраструктурата и с всички останали дейности”, каза още Димитров. Той допълни, че тази година МВР ще работи в тази насока много усилено в екип с данъчните и Комисията за защита на потребителите (КЗП), за да се следи настаняването на туристите.

Представители на Националната агенция по приходите (НАП) и КЗП потвърдиха, че започват съвместни масови проверки с МВР на туристическия бранш по Южното Черноморие

Румен Шарпов, шеф на дирекция "Контрол" в бургаската дирекция на НАП, съобщи, че на летище Бургас вече е открит офис за денонощен контрол.

Направена е връзка с Гранична полиция и ръководството на Летище – Бургас. Ще бъде проверявана цялата верига на организираните туристически пътувания.

При посрещането на туристите на летището туроператорите ще попълват и предават бланка с отговор на въпросите колко туристи посрещат, с колко автобуси и от кой превозвач ще бъдат извозени и къде ще бъдат настанени. Така в края на летния сезон ще има пълна картина на туристите посетили Южното Черноморие. Тази съвместна инициатива се провежда за първи път в страната, а Бургаски регион е пилотен по осъществяването на тези проверки, допълни Шарпов.

По думите му скоро и другите аерогари ще подлежат на такъв контрол.

Целта е никой по туристическата верига да не крие приходи, защото след като туристите бъдат настанени, трудно може да се събере информация, категорични са от НАП. На въпрос ще имат ли достатъчен капацитет от експерти, за да осъществят контрола по веригата, Шарпов каза, че близо 300 данъчни от Бургас и Сливен ще бъдат ангажирани с проверките.

Идеята е събраните това лято и в следващите години данни да се ползват при ревизиите, които НАП извършва пет години назад. Така ще имат доказателство дали сезонът наистина е бил слаб или не. В момента много от хотелиерите дори подават невярна информация в различните институции. В общините декларират по-малко легла, за да плащат и по-малко курортна такса, а примерно в дирекцията на "Слънчев бряг" АД заявяват повече легла, за да получат повече пропуски за комплекса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес