Хотелиери настояват за отделяне на Слънчев бряг от община Несебър

Хотелиери настояват за отделяне на Слънчев бряг от община Несебър

"Съюзът на собствениците" в "Слънчев бряг" ще започне преговори с държавата за пълно отделяне на курорта Слънчев бряг от Община Несебър и обособяването му като самостоятелна единица. Това съобщи председателят на Управителния съвет на съюза Елена Иванова. Решението е взето в петък на годишното общо отчетно събрание на съюза, в който членуват 90 хотелиери, предаде БТА.

Подобно искане отправят от години и от акционерното дружество Слънчев бряг, като идеята е курортните комплекси и специално изградените курортни селища да се обособят като отделни териториални единици с цел по-ефективната поддръжка и развитие на инфраструктурата.

Основните аргументи на хотелиерите са, че таксите, които община Несебър събира, се връщат като реинвестиции в курорта в много малък размер или изобщо не се връщат.

Община Несебър не проявява нужната отговорност към решаване на проблемите в Слънчев бряг, отбеляза Елена Иванова. Нещо повече, комплексът е основен донор на общината, а пътищата и алеите са в ужасно състояние, на места има участъци, които пропадат, почти няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налице са проблеми и с осветлението, всеки сезон е съпътстван с проблеми с осигуряването на обществения ред и сигурността, с шума от откритите заведения.

Иванова посочи, че всичко това дава достатъчно основание на хотелиерите да предложат и да настояват пред органите на властта, курортът "Слънчев бряг" да се отдели от община Несебър и да функционира като самостоятелна единица със собствено управление и правила.

Незаинтересоваността на община Несебър по отношение на поддръжката и стопанисването на инфраструктурата в зона "Изток" и липсата на адекватно решение на проблема с почти 10-годишна давност е достатъчен аргумент в полза на това решение, заяви хотелиерът Веселин Налбантов.

Според него абсолютно наложително е законово да се дефинират и регламентират правилата за управлението на курортите, които включват организация на обществен ред и сигурност, транспортна схема, търговски и рекламни дейности, поддръжка на пътища, озеленяване и осветление, сметосъбиране, сметоизвозване и други.

Селищата с национално значение са населени места, които би трябвало да задоволяват национални и международни потребности в туризма за почивка, отдих, спорт, развлечения и да отговарят на определени стандарти. При липса на адекватно управление това не може да се осъществи, каза Налбантов.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?