Хотелиери: Нека министрите живеят с 24 лв. на ден

Засегнатите браншове са крайно недоволни от слабите антикризисни мерки

Снимка: Архив

Бизнесите, които в петък вечерта предстои да бъдат затворени заради пандемията от Covid-19, са крайно недоволни от слабите и неработещи антикризисни мерки на правителството. Те се ограничават основно до мярката 60/40 (80/20), както и до обявената помощ от 24 лв. на ден за всеки работещ в затворена фирма. Отделно, има ликвидна подкрепа и безлихвени кредити за част от бизнеса, но за тях се кандидатства на общо основание. Обмисля се и нова програма за затворения бизнес, но тя ще покрие едва 15-20% от неосъществения оборот на пострадалите фирми.

Предложените от правителството мерки за подпомагане на затворените фирми са неефективни, неработещи и недостатъчни, твърди Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в позиция, разпространена до медиите. 

"Предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи. За да се убедите лично в това, предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева. Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение", пише в позицията на БХРА.

Ресторантьорите и хотелиерите посочват, че предложената сума от 24 лв. на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20. Те уточняват, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лв. и при 80/20 работниците трябва да получат минимум 640 лв. помощ, което е повече от новото предложение.

"Тази "подкрепа" е със срок на действие само докато заведенията са принудително затворени през идните поне три седмици. Но не е предвидена достатъчна помощ за самоосигуряващите се лица и за служителите в нощни клубове, които загубиха препитанието си значително по-рано. В общественото пространство се говори за помощ от 15-20 на сто от оборота на затворените заведения, с които те да бъдат подпомогнати. Това обаче е крайно недостатъчно за бизнеси, които реално не могат да работят на пълни обороти вече 9 месеца, а някой са реално затворени през повечето време", допълват от асоциацията.

От бранша заявяват, че предложените компенсации са недостатъчни, ще се наложат масови съкращения на персонал, а най-вероятно и фалити. Те предлагат нова мярка – държавата да поеме 90 или 100% от заплатите и осигуровките на служителите.

"Хотелите имат резервации за предстоящите празници като Никулден и 8 декември, които влизат в обхвата на забранения период за работа на ресторантите, както и за останалите дни от тези три седмици. И естествено сега трябва да възстановят средствата на клиентите си. Защото никой не почива без храна и хранейки се в стаята си", се казва още в позицията.

Според БХРА членовете на организацията им не са получили никаква подкрепа на искането им за помощ за разсрочване на кредити или за мораториум върху дължимите суми към банките. Подаването на заявки за официално обявения кредитен мораториум приключи на 30 септември, а от БНБ обявиха, че не обмислят ново удължаване на срока.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?