Хотелиери отказват да финансират здравните услуги за гостите си

Хотелиери отказват да финансират здравните услуги за гостите си

Хотелиерският бранш скочи против предложението на здравния министър проф. Радослав Гайдарски собствениците на хотели в курортите да поемат финансирането на част от здравните услуги за туристите, стана ясно във вторник.

От Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК) обявиха, че е недопустимо държавата да товари туристическия бизнес с издръжката и оборудването на здравните центрове.

В събота Гайдарски обяви, че здравното министерство подготвя новата наредба за медицинското обслужване в курортните комплекси, според която хотелиерите ще подпомагат изграждането на медицински служби, като предоставят и част от средствата за заплати на медиците, които работят в тях.

Никъде в Европа няма подобна практика. Хотелиерите плащат данъци и е задължение на държавата да осигури на своите данъкоплатци медицинско обслужване. Утре държавата може да поиска хотелиерите да плащат за поддържането на противопожарните служби”, коментира Илиян Иванов, председател на НХМК.

Той определи предложението на здравното ведомство като “твърде революционна идея”. Това не е даже и някаква форма на публично-частно партньорство. По-скоро държавата се опитва да прехвърли част от своите задължения на бизнеса, уточни той.

Иванов призна, че има проблем с медицинското обслужване на туристите в курортите, но според него трябва да бъдат възстановени пунктовете, където туристите могат да получат спешна и болнична помощ.

Не е добра и практиката да се откриват частни лекарски кабинети в хотелите, категоричен бе Иванов.

Той допълни, че в четвъртък ще разговарят по въпроса с ръководството на Министерството на здравеопазването и ще представят своите възражения.

Отново във вторник от Асоциацията на хотелиерите в Златни пясъци алармираха, че около Великденските празници, когато пристигат около 20 000 румънски туристи, в комплекса няма да има лекари. По думите на председателя на асоциацията Григор Фиданов медиците не получават лицензи с мотива, че се чака новата наредба.

Проблемът с медицинското обслужване в българските курорти се задълбочи през последните години. Въпреки големия поток от родни и чужди туристи по Черноморието там има липса на медицински персонал. Много от лекарите предпочитат да работят на частно в курортите, вместо да сключат договор със Здравната каса и така почиващите не могат да ползват полагащите им се медицински услуги.

През миналия август лекар в Златни пясъци отказа да окаже помощ на обезводнено тригодишно германче, защото родителите отказали да платят поисканата им в брой сума при положение, че детето е имало здравна застраховка за пътуване в чужбина.

След този инцидент провинилият се лекар бе глобен 2000 лева, а здравното министерство обеща нов правилник за медицинското обслужване в курортите.

Преди дни Гайдарски се ангажира да изпрати още лекари по Черноморието, ако и през това лято има недостиг на кадри. Предвижда се и подсилване на спешните центрове във Варна и Бургас, които преди началото на сезона ще получат и 20 нови линейки.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?