Хотелиерите предупредиха Външно да не "показва мускули" на Русия

БХРА иска България веднага да започне да издава визи на руски туристи, след като Москва спря полетите до Турция

Кадър от "Слънчев бряг"

Русия прекрати редовните и чартърните полети до Турция заради силното разпространение на коронавируса в югоизточната ни съседка, а  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) веднага призова правителството да се възползва от ситуацията и да започне да издава визи на руски туристи. 

Освен това от асоциацията предупредиха Външно министерство да внимава с коментарите си за Русия.

"Икономически не е сега моментът външно министерство да прави политика и да се опитва да показва мускули чрез остри изказвания срещу Руската федерация, защото това е пагубно за икономиката ни. А без икономика няма политика", посочиха от асоциацията.

В последните години руските туристи намаляват, а ситуацията с коронавируса се отрази още повече на потока им. 

 "Турция е популярна дестинация за руските туристи и е логично те да потърсят удобна алтернатива за вече планираните си ваканции", обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

Според него бездействието на външно министерство може да се окаже фатално за целия туристически сектор.

"Не започнат ли спешно да се издават входящи визи на руските туристи в България, отново няма да успеем да се възползваме от ситуацията. Конкурентите ни като Кипър и Египет не спят и вече издават визи на руските туристи", посочиха от БХРА.

Малко по-рано Русия обяви, че прекратява редовните и чартърните полети до Турция от 15 април до 1 юни във връзка с ръста за заболеваемостта от Covid-19.

Половин милион руски туристи вече са резервирали почивки в Турция от 15 април до края на май на обща стойност около 400 милиона долара, съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на руските туроператори Майя Ломидзе.

Тепърва ще се търси решение как да бъдат компенсирани туристите.

В момента около около 30 хиляди руски туристи се намират в Турция.

Генадий Огнищенко, първи зам.-председател на Комисията за образование и наука в Думата, коментира, че ограничаването на самолетните връзки на Русия с Турция трябва да бъде удължено до края на лятото. 

По думите му трябва да се извършват само полети за Турция с цел бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от България