Хотелиерите се сетиха да привличат клиенти с бонуси

Настоящата година да е годината на българския турист в България, обещаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) по време на откриването на международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо 2010" в НДК в четвъртък.

За туристите през лятото се подготвят и множество бонуси към традиционните оферти, казаха от организацията.

"Моите колеги са приготвили пакет от бонуси за нашите сънародници, които ще се дават безвъзмездно на всеки посетител на българските хотели – безплатни спа услуги, атракции, анимации, по морето ще има други бонуси...", каза Благой Рагин, председател на БХРА. В разгара на кризата през 2009 г. хотелите в Западна Европа раздаваха бонуси като безплатни нощувки и скъпи подаръци, за да привлекат клиенти.

Рагин допълни, че най-малко 10 на сто по-евтино излиза лятната почивка в България, ако резервациите се направят до март.

Българският туристически бранш през тази година изцяло е обърнат към вътрешния пазар и към съседните страни - Румъния, Турция, Сърбия, Черна гора, Македония, Гърция, каза Рагин.

Той отбеляза, че през януари обикновено 70 процента от зимните ни курорти се посещават от туристи от Северна Гърция.

Той заяви, че браншът лобира за издаването на многократни визи за турски и руски бизнесмени. Надяваме се Брюксел да ни помогне и това да бъде своеобразна компенсация заради претърпените загуби на българския туристически бизнес от блокадите по българо-гръцката граница, каза Рагин.

В борбата за привличане на чужди туристи България ще заложи на рекламата на културния, балнео, спа и еко туризма, каза зам-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов преди откриването на изложението.

На фона на агресивната туристическа реклама на основния ни конкурент Гърция, България ще заложи на скромната сума 3 млн. лева бюджетни средства и още 16 млн. лева от Оперативна програма "Регионално развитие" обясни Иво Маринов.

Летният сезон у нас ще бъде открит с домакинството на България на Конгреса на Световния борд по туризъм, който ще се проведе от 18 до 23 май в Слънчев бряг и Златни пясъци. "Искаме чрез лобиране на такова ниво, да компенсираме средствата, които ни липсват за реклама. Искаме да кажат за нас нещата така, както ги виждат", каза Рагин.

На туристическото изложение тази година има 340 български участници и 20 от други държави.

Икономическото министерство има щанд от 120 кв.м., на който са представени няколко общини и туристически информационни центрове.

Споделяне

Още от Бизнес