Хотелиерите ще изпращат данни за туристите в МВР и НАП

Онлайн системата трябва да заработи от 2016 г.

Хотелиерите ще изпращат данни за туристите в МВР и НАП

Данни за туристите ще пристигат в реално време в МВР и НАП от местата за настаняване. Това ще стане с онлайн система, която се очаква да бъде тествана в края на 2016 г., съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на правителството.

Целта е по-висока сигурност и прозрачност на доходите на местата за настаняване.

В момента постъпва информация в МВР, но на хартия – от попълнените анкетни карти на туристите и така се получава забавяне. Освен това идеята е да бъдат обхванати всички места за настаняване, посочи Ангелкова.

Информацията ще се предава автоматично по защитени канали. Става дума за имена, адреси, цел на посещението, дали туристът е сам или със семейството и т.н. при спазване на Закона за защита на личните данни, обясни министърът на туризма.

Прогнозната стойност на проекта е до 800 хил. лева.

Законопроектът, който ще даде правната основа за реализацията му, е готов и предстои да бъде предложен за обществено обсъждане.

Местата в 4 и 5-звездните хотели са резервирани отдавна за Нова година, преди атентатите в Париж и интересът да се празнува у нас не е свързан със случилото се във френската столица, каза още Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес