Хотелиерите в Гърция отчитат 1.8 млн. загубени резервации

Хотелиерите в Гърция отчитат сериозни загуби заради икономическата и политическа нестабилност в страната, като алармират, че са назад с 1,8 милиона резервации за летния сезон, съобщава гръцкият в. "Вима", цитиран в петък от БТА.

Председателят на федерацията на хотелиерите Янис Рецос заявява пред вестника, че месец май е приключил със загуби за хотелиерския бранш и че такива загуби се очаква да има най-малко до изборите на 17 юни.

Като цяло се преценява, че за двата месеца резервациите са понесли загуби от 30 до 50 на сто. Залогът вече е колко резервации ще бъдат направени след изборите, но при условие, че се състави правителство в Гърция, казва Рецос и допълва, че годината ще е "тежка" и "непредсказуема" за туризма и че всеки спад от 10 на сто в бранша съответства на загубени 70 хиляди работни места.

В същото време като драматична се оценява и картината на туризма в Атина, тъй като само за последните три години врати са затворили 25 хотела, а много хотели са станали сезонни. Изчисленията показват, че над 3000 работни места са закрити от хотелиерския пазар на столицата. През май 2008 г. работните места са възлизали на 14 хиляди, а през май 2011 г. те са намалели на 11 хиляди.

Споделяне

Още от Балкани