Хотелите движат интереса на инвеститорите при сделките с имоти

Интересът на инвеститорите в имоти към хотелите в Централна и Източна Европа се повишава през 2013 г. Това показва проучване на консултантската компания "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield) представено от партньора ѝ за България и Македония – българската фирма "Фортън".

 

Тенденцията е характерна и за България, където през последните 18 месеца бяха продадени два от водещите хотели във висока категория в София - "Хилтън" и "Радисън Блу". Купувачът и на двата хотела беше бизнесменът Спас Русев. На пазара в последните години почти не са навлизали нови международни оператори, като единственото изключение е "Новотел".

 

Обемът на инвестиционните сделки с имоти у нас за деветмесечието на годината се оценява на 54.2 млн. евро, като най-голямата сделка беше продажбата на столичния "Хилтън".

 

"Интересът на инвеститорите окуражава и други собственици на хотели да пристъпят към продажба. Купувачите от своя страна пък виждат възможност да купят качествени активи на цени, които са по-ниски, отколкото би им струвало да ги построят от нулата", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Фортън". Тя не изключва възможността някои от днешните купувачи да спечелят от възстановяването на пазара и да препродадат хотелите с печалба в следващите две до три години.

 

Нарасналото доверие на инвеститорите в Централна Европа е следствие от продължаващото подобряване на финансовите резултати на хотелите, отчитат консултантите от "Кушман и Уейкфилд".

 

През първите шест месеца на 2013 г. приходът от налична стая (RevPAR), основен показател за рентабилността в хотелската индустрия, се е повишил с 10.7% в Братислава, 8.4% в Будапеща и с 2.4% в Прага в сравнение със същия период на 2012 г.

 

"Тенденцията беше сходна през 2012 г. в София, където по официални отчети основните хотели показват подобрение на заетостта и стабилизация на средните цени на нощувка. Те водят и до по-висок приход на стая", казва Михаела Лашова. Те допълни, че поради тези причини е логично интересът към обектите от висока категория в София да расте.

 

Очакваното ускоряване на икономическия растеж в Европа и България през 2014 и 2015 г. също прави хотелите атрактивен вид активи за инвеститорите. По-високият ръст на БВП обикновено води до повече бизнес пътувания и би се отразил положително на пазара на нощувки в София, който е ориентиран предимно към бизнес посетители.

 

"Хотелите могат да коригират цените за услугите си на ежедневна база в зависимост от търсенето - за разлика от офис или търговските центрове, при които договорите са с дълги срокове. Инвеститорите знаят, че когато икономическият ръст и чуждите инвестиции наберат скорост, заетостта и средните цени на нощувки също ще се повишат. Това е причина за интереса им към висококачествени хотели в момента", коментира още Лашова.

 

Обемът на инвестициите в хотели в Европа се повиши с 38% в първата половина на 2013 г. в сравнение със същия период на предходната година, показва още проучването на компанията.

 

Макар че ръстът се дължи преди всичко на големи портфейлни сделки и продажби на съществени единични активи в Западна Европа, с намаляването на възможностите във водещите пазари инвеститорите отново показват интерес към ключовите централноевропейски столици.

Споделяне

Още от Имоти

Колко време давате на новия парламент?